“Kafkasya’yı Kremlin kışkırtıyor”

0
466

Memorial tarafından Kuzey Kafkasya ile ilgili hazırlanan raporda bölgedeki çatışmaların Rusya tarafından körüklendiği iddia edildi


Memorial İnsan Hakları Kuruluşu, Kuzey Kafkasya’da insan haklarının durumu konusunda bir rapor yayımladı. Raporda 2012 yılının sonları ile 2013 yılının başlarında yaşanan gelişmeler analiz edildi. Raporda yer alan bilgilere göre 2012 yılı içerisinde Kuzey Kafkasya’da yürütülen askeri operasyonlar sırasında bin 264 kişi zarar gördü. 680 kişinin öldüğü 584 kişinin ise yaralandığı ifade edildi. Hayatlarını kaybedenlerin 391’inin direnişçi grup üyesi, 211’inin emniyet birim temsilcisi, 78’inin ise sivil vatandaş olduğu bildirildi.

Memorial’in ve emniyet birimlerinin açıkladığı rakamlara göre Kuzey Kafkasya’nın en fazla çatışma yaşanan bölgesi Dağıstan. Dağıstan’ı Çeçenistan, İnguşetya ve Kabardey Balkar takip ediyor. Karaçay Çerkesya, Kuzey Osetya ve Stavropol gibi Kuzey Kafkasya bölgelerinde çatışmaların sık yaşanmadığı ve direnişçi grupların aktif olmadığı belirtiliyor.

Aktivistlerin hazırlamış olduğu raporda, Kuzey Kafkasya’daki çatışma ortamının devam etmesine Kremlin’in imkan sağladığı kaydediliyor. Nitekim bölgenin Müslüman aydınları da sürekli bu konuya vurgu yapıyor ve saldırıların devlet birimleri tarafından desteklendiğini savunuyor. Kremlin’in ve bölge liderlerinin rahatsızlık duyduğu şahıslar -bunlar içerisinde din adamları, aydınlar ve siyasiler de var- bazen emniyet birimleri tarafından bazen de direnişçi ismi verilen silahlı gruplar tarafından öldürülüyor. Her iki durumda da merkezi yöneticiler istediğini elde ediyor ve bölge halkı korku içerisinde yaşıyor. Bu korku insanların eğitim durumuna ekonomik gücüne engel oluyor ve bölgenin kalkınma projesi erteleniyor.

Bölgeye gönderilen trilyonlarca ruble değerinde bütçe kaynakları ise önce Moskova’da sonradan ise bölge yöneticileri tarafından hortumlanmakta. Bunun yanı sıra Memorial uzmanlarının görüşüne göre, emniyet birimlerinin askeri operasyonları son dönem içerisinde şiddetini artırmakta. İddiaya göre Soçi’de düzenlenecek Olimpiyatlar ve Kazan’daki spor yarışmaları öncesinde aşırı grupların faaliyeti durdurulmak istenmekte.

Aktivistler, gençlerin politik duruma müdahil olamadığını ve direnişçilere katılmayı tercih ettiğini belirtti. Ayrıca devlet birimlerinin yolsuzluğu, dini liderlerinin otoritesinin yeterli olmaması, emniyet birimlerinin aşırı sertlik kullanması da durumu önemli ölçüde etkiliyor. Raporda, bölgenin kalkınması için uygulanan projelerin de başarısız olduğu vurgulandı. Başarısız projelere örnek olarak “Kuzey Kafkasya turizm bölgeleri” projesi gösterildi. Moskova yetkililerinin projenin geleceği konusunda önemli açıklamalar yapmasına rağmen hiçbir yatırımcı projeye destek olmadı, hiçbir anlaşma imzalanmadı ve projenin uygulanması için ön görülen arsalar Ekonomi ve Geliştirme Bakanlığı’na verildi. Arsaların bakanlığa verilmesi çalışmaların başlamasının imkansız olduğunu ortaya koydu. Kuzey Kafkasya turizm bölgeleri projesinin hazırlanması için 3 milyar ruble harcama yapıldığı açıklanmıştı.

Memorial uzmanları halkın yaşanan gelişmelerden devlet birimleri ve yöneticilerinin sorumlu olduğunun altını çizdi. Kamuoyundaki nefretin en üst düzeyde olduğu ve bölge yöneticilerinin koruma ordusu ile dolaşmak zorunda kaldığı bildirildi. Kuzey Kafkasya bölgesi özel temsilcisi Aleksandr Hloponin’in durumunun ise İsrail cumhurbaşkanının konumuna benzediği ve her ikisinin de kendi vatandaşlarından korktuğu üzerinde duruldu. (dünyabülteni.net)

 

Sayı : 2013 07