Lice’de Özel Harekat halka ateş açtı

0
480

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Hêzan-Kayacık karakoluna ek binalar yapılmasını protesto edenlerin üzerine Özel Harekatçıların ateş açması sonucu Medeni Yıldırım hayatını kaybetti, üçü ağır yedi kişi yaralandı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin açıklamasına göre, üçü ağır beş yaralı Diyarbakır’daki hastanelere kaldırıldı. Diğer yaralılar Lice’de tedavi altında. İHD’nin görüştüğü görgü tanıkları, halkın üzerine uyarı yapılmadan ateş açıldığını anlattı.

Bölgeye giden Barış ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, “Halk protesto eylemini gerçekleştirip geri dönerken üzerlerine bizzat hedef gözetilerek ateş açılıyor. Bir yurttaşımız açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Yaralıların tamamı ateşli silahla yaralanmıştır. Ve protesto eylemini gerçekleştirenlerin tamamı sivil, silahsız köylülerdir. Tek amacı karakol inşaatını protesto etmek olan bir halkın üzerine ateş açılmış olması resmen bir katliam girişimidir. Halkımız sağduyusunu korumalı ve provokasyonlara gelmemelidir. Ancak şu da bilinmelidir ki bu alçakça saldırının hesabı sorulacaktır. Bu kanlı saldırıyı gerçekleştirenler, emri verenler, bu provokasyonu tertipleyenler derhal yargı önüne çıkartılmalıdır. Vali, kaymakam, komutan bu saldırının doğrudan sorumlusudur. Derhal görevlerinden alınmalıdır.” diye konuştu.

Lice’de karakol inşaatını protesto edenlerin üzerine ates açılması üzerine Yoğurtçu ve Abbasağa parkları forumları Kadıköy ve Beşiktaş’ta protesto yürüyüşü düzenledi. Kadıköy sokaklarında sayıları binleri bulan eylemciler “Her yer direniş , her yer Lice.” “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” “Katil devlet hesap verecek” sloganları atarak çarşının içine ulaştı. Kadıköy sokaklarında Lice olaylarını protesto eden eylemciler, yürüyüşlerini başlangıç noktaları olan Yoğurtçu Parkı’nda sonlandırdılar.

Beşiktaş Abbasağa Parkı forumunun katılımcıları da Lice’de yaşanan olaylarda ölen ve yaralananlar için Beşiktaş’taki Kartal heykeline doğru yürüyüşe geçti. ‘Lice halkı yalnız değildir’, ‘diren Lice Beşiktaş seninle’ sloganlarıyla yürüyen grup Kartal heykelinin orada bir süre eylemine devam ettikten sonra parka geri döndü.Nişantaşı ve Firuzağada da Lice için destek eylemlerine yoğun katılım ve destek vardı.

 

Sayı : 2013 07