Uluslararası Af Örgütü körfez ülkeleriyle ilgili rapor yayımladı

0
559

Uluslararası Af Örgütü, körfez ülkelerinde insan hakları ihlallerinin devam ettiğini bildirdi. Yayımladığı raporda, petrol zengini körfez ülkelerinde yetkililerin, ifade ve toplanma özgürlüğüne ciddi kısıtlamalar getirdiğini, “muhalifleri bastırdığını” belirten Af Örgütü, gerekçe gösterilmeden tutuklanan eylemcilerin ve muhaliflerin davasının uzun süredir görülmediğine, bu uygulamanın körfez ülkelerinin neredeyse tamamında yaygın olduğuna dikkati çekti.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman ve Katar’ın, 2010’da başlayan “Arap Baharı”nın etkilerden nispeten sıyrıldığını ifade eden örgüt, Bahreyn’in ise Şubat 2011’de Şiilerin ayaklanmasıyla sarsıldığını kaydetti.

Umman’ın sosyal nitelikli gösterilere sahne olduğu, Suudi Arabistan’da hükümeti eleştirenlerin davasının görülmediği ya da haksız yere, bazı durumlarda “krala itaatsizlik suçundan” mahkum edildiği bildirilen raporda Suudi yetkililerin, El Kaide yanlısı ve üyesi binlerce kişinin kimliğini gizli tutmaya devam ettiği savunuldu.

“Körfez ülkelerinde kadınların yasalarda ve günlük hayatta ayrımcılığa maruz kaldığı, şiddete karşı yeteri kadar korunmadığı” görüşüne yer verilen raporda, Suudi Arabistan’da, birçok kampanyaya rağmen kadınların araç kullanmasına izin verilmediği örnek gösterildi. Örgüt, bu ülkelerdeki yabancı işçilerin de yasalar tarafından yeterince güvence altına alınmadığını açıkladı.

 

Sayı : 2013 07