“Aşırılıkçı” kitap aklandı

0
866

Cerjinsk Şehir Mahkemesi Çeçenya’da insan hakları ihlalleri konulu kitabın ‘aşırılıkçı’ listesine alınması isteğini reddetti.

Helsinki merkezli Rus-Çeçen Dostluk Derneği başkanı Stanislav Dmitriyevski’nin de yazarları arasında bulunduğu “Çeçenya İçin Ulusal Mahkeme” adlı kitap hakkındaki ‘aşırılıkçılık’ suçlaması geri alındı. Söz konusu kitap, insan hakları savunucuları Stanislav Dmitriyevski, Oksana Çelisheva ve Bogdan Gaureli (Usam Baysayev) tarafından kaleme alınan bir inceleme. İki bölüm halinde toplam 1200 sayfadan oluşan ve Çeçenya’da işlenmiş insan hakları ihlallerine dair ulaşılabilen bütün materyalleri bir araya getirmeyi amaçlayan bu kapsamlı inceleme, 2009 yılında Memorial İnsan Hakları Merkezi tarafından yayınlanmıştı.

Savcılık geçen yılın sonlarında kitap hakkında ‘aşırılıkçılık’ suçlamasında bulundu. Soruşturma, Privoljski Yargı Ekspertizliği Merkezi uzmanlarından birinin, kitabın ‘aşırılıkçı ifadeler’ içerdiği yönündeki görüşüne dayanıyordu. Mahkemenin 8 Şubat 2013’de yapılan oturumunda hakim, davalı tarafa yeni bir uzman görüşüyle savunma hakkı vermişti.

Uygulamalı Dilbilim Laboratuarı’nda hazırlanan yeni bilirkişi raporu, kitabın uluslararası hukuk alanında yapılmış bilimsel bir çalışma olduğunu, yazarların nefret saikiyle herhangi bir grubu hedef almadığını ve aşırılıkçı olarak nitelenebilecek ifadelerin yalnızca, bazı aşırı milliyetçi grupların internet sitelerinden alınan ve etnik nefret unsurları içeren ‘alıntılardan’ ibaret olduğunu ortaya koydu.  Uzman görüşü ayrıca, yazarların genel olarak nefret suçlarına karşı bir tavır içinde olduklarının da eserlerine yansıdığını belirtiyor.

İrlanda’nın başkenti Dublin merkezli Front Line Defenders insan hakları örgütü, Çeçenya’da işlenen insan hakları ihlallerine ışık tutan eser aleyhinde açılan davanın düşmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten bir açıklama yayınladı.

Kitabın yazarları arasında yer alan Stanislav Dmitriyevski’nin başkanlığını yürüttüğü Rus-Çeçen Dostluk Derneği Rusya’nın Nijni Novgorod şehrinde faaliyete başladı, 2007 yılı başında mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından, Ekim 2007’de Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de aynı adla tekrar kuruldu.

 

Sayı : 2013 08