Çamerya Katliamını unutmadık

0
443

27 Haziran 1944 yılında, yani bundan tam 65 yıl önce Yunanlılar Çameryalı Arnavutlara soykırım uygulamışlardır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlardan çekilmesinden sonra Arnavutlara ait olan toprakları paylaşmak için anlaşan Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Bulgaristan Balkan Birliği’ni ( Slavo-Ortodoks Birliği ) kurarak Arnavutların çoğunlukta yaşadığı İşkodra, Kosova, Manastır ve Yanya vilayetlerine dört bir yandan acımasızca saldırdılar.

Yunanistan ile Sırbistan’ın 1 Haziran 1913 yılında yaptıkları gizli bir anlaşmaya göre: Arnavutluk’un Shkumbini Nehri’nin Kuzeyi’nde kalan kısmını Sırbistan, Güney’ini ise Yunanistan işgal ederek Arnavutluk’u haritadan silmeyi planlıyorlardı.

Niş, Kurşimlia, Prokuple ve Leskovac’ta Arnavutların yaşadıkları köylere ( yaklaşık 600 köy ) 1878–1880 yılları arasında saldıran Sırplar buralarda katliam yaparak taş üstünde taş bırakmadılar. Buralardan zorla canlarını kurtaranlar Kosova’ya sığındılar. Bununla yetinmeyen Sırplar Kosova’yı da 1912-1913 yıllarında işgal ederek aynı katliamı burada da yaptılar.

İşkodra Vilayeti’ne de Karadağlılar saldırarak aynı katliamları Kuzeyli Arnavutlara karşı uygulamışlardır.

Güney’de ise Yunanlılar Çameryalı Arnavutların yaşadığı Çamerya topraklarına göz dikmişlerdi.

Yunanistan Çamerya topraklarını ele geçirmek için üç aşamalı bir plan uygulamıştır.

1- Yunanistan, Arnavutluk’un Güneyini tamamen kendi topraklarına katmak istiyordu. Bu konuda kendisini Fransa, İngiltere ve Almanya destekliyordu. Fakat İtalya kendi çıkarlarını göz önünde bulundurarak buna karşı çıktı ve sonunda 1913 yılında Londra Büyükelçiler Konferansı’nda alınan kararla Arnavutların çoğunlukta olduğu Çamerya bölgesi Yunanistan’a bırakıldı.

2- Çamerya’yı kendi topraklarına katan Yunanistan burada yaşayan Müslümanları özellikle Arnavutları buradan atmak için her yolu denedi. Türkiye ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1923 yılında yapılan Lozan Antlaşması, Yunanistan’ın imdadına yetişti. Bu antlaşmaya göre Yunanistan’daki Türkler Türkiye’ye, Türkiye’deki Rumlar da Yunanistan’a ( Nüfus Mübadelesi ) gönderilecektir.

Yunanistan, Çamerya ve Yunanistan’ın diğer bölgelerinde yaşayan Arnavutları da Türk yazarak Türkiye’ye gönderdi. Sadece Çamerya’dan tahminen 40 000 Çameryalı Arnavut Türkiye’ye gönderilmiştir.

3- Çamerya’da geriye kalan Arnavutları ne yapmalıydı: tabii ki onlar üzerinde soykırım uygulayarak onları yok etmeli, yok edemediklerini de Arnavutluk’a sürmeliydi. Bu eylemi de tam 65 sene evvel bugün, yani 27 Haziran 1944 yılından başlayarak Mart 1945 yılına kadar Filat’ta 1295, Parga ve Margelic’te, Paramithi’de 600, Gumanica’da ise195 kişiyi katlederek uygulamaya koyan Yunanistan, ÇAMERYALI ARNAVUTLAR ÜZERİNDE SOYKIRIM UYGULAMIŞTIR.

Yunanistan, aynı katliamları Batı Trakya Türklerine de uygulamıştır. Bizler, Yunanistan’ın yaptığı bu katliamı unutmadık. Unutmayacağız da.

Çameryalı Arnavutlara yapılan bu katliamın tüm dünya ülkeleri, özellikle demokratik ülkeler tarafından da bilinmesini ve Avrupa Birliği’nin üyesi olan Yunanistan’ın kendisinin de imzaladığı ilkelere uyarak Çameryalı Arnavutların isteklerini yerine getirmesini istiyoruz.

 

Çameryalı Arnavutların istekleri:

– Yunanistan’dan kovulan Çameryalı Arnavutların kendi ülkelerine dönmelerine izin verilmesi,

– Yunan Devleti tarafından ellerinden alınan topraklarının ve diğer mallarının kendilerine geri verilmesi

– Yıllarca Yunanlılar tarafından kullanılan malları için kendilerine tazminat ödenmesi,

– Yunanistan’ın da kabul ettiği ve bir üye olarak altına imza attığı Avrupa Birliği’nde tanınan insan haklarının Çameryalı Arnavutlara da tanınması.

 

Kamil BİTİŞ

TÜRK – ARNAVUT KARDEŞLİĞİ DERNEĞİ Genel Sekreteri