Eleştiriye kapalı Kadirov, İnsan Hakları Konseyi kurdu

0
488

Geçmişte insan hakları savunucularını, ajan, işbirlikçi ve hain olarak niteleyen Çeçenya cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov, Rusya devlet başkanlığı bünyesindeki sivil toplum ve insan hakları gelişim konseyi temsilcilerinin Caharkale ziyaretinin ardından 11 Temmuz’da İnsan Hakları Konseyi kurulmasını kararlaştırarak konsey başkanlığına, yardımcısı Timur Aliyev’i atadı.

Human Rights Watch Moskova büro başkan yardımcısı Tatyana Lokşina, konseyin göstermelik bir hamle olduğunu delirterek “Değişen bir şey olmayacak. Aliyev’in Çeçen Toplumu gazetesi Kuzey Kafkasya için oldukça bağımsız, önemli bir gazeteydi. Kadirov idaresinde çalışmaya yönetiminin baskısıyla başladı, ona reddedemeyeceği bir teklif yapıldı. Bu şartlarda yönetimden bağımsız olması beklenemez”.

Kadirov’un kendisini basında Çeçenya’nın en önemli insan hakları savunucusu gibi gösterdiğini ifade eden Lokşina, “Dolayısıyla insan hakları yetkili birimi öncelikle Kadirov’u, bir numaralı insan hakları savunucusu olarak savunmakla meşgul. Konseyin fonksiyonlarının da aynı olacağını düşünüyorum. Bu kurum da Çeçenya’da her şeyin istikrarlı ve sakin olduğunun altın çizmeye yönelik olarak oluşturuldu” dedi.

Memorial İnsan Hakları Merkezi Konsey üyesi Oleg Orlov da Çeçenya’da insan hakları seviyesinde herhangi bir değişiklik olmayacağı görüşünü paylaşıyor. Kadirov yönetiminin eleştiriye tamamen kapalı olduğunu kaydeden Orlov “Konsey de bu düzen içinde çalışacak. Elbette yanılırsam çok memnun olurum ama konseyin geleceği olacağını sanmıyorum” şeklinde konuştu.

Sayı : 2013 08