Güney Marmara Çerkes Şöleni, Çerkesleri buluşturdu

0
670

Her yıl düzenlenen geleneksel Güney Marmara Çerkes Şöleni bu yıl yine Mustafakemalpaşa Karaorman Köyü’nde gerçekleştirildi. 15 yıldan bu yana düzenlenen şölene, Güney Marmara ve çevresinden binlerce Çerkes katıldı.

Şölen, Yeştel Sedat Sezan tarafından yapılan Adıgece HOH ile başladı. Programda, İTÜKAF İstanbul Teknik Üniversitesi Kuzey Kafkas Halk Dansları Topluluğu, Balıkesir Adığe-Çerkes Kültür Derneği Şhabraz Ekibi, Bandırma Kuzey Kafkas Kültür Derneği Thojiy Ekibi, Karacabey Kuzey Kafkasya Kültür Derneği Psınef Ekibi, Bursa Çerkes Kültür Derneği Blane Ekibi sahne aldı. Şovcen Dilara ADAL, Şınah’o Betül BİLGİN, Yeştel Sedat SEZAN birbirinden güzel Adıgece parçaları seslendirdi. Gecenin sunuculuğunu Adıgece ve Türkçe olarak Hoth Yeşim Arslan ve T’imjeuk İbrahim Mandacı gerçekleştirdi.

Programda Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtalan, Kaffed Yönetim Kurulu Üyesi ve Adıge Masası Koordinatörü Yıldız Şekerci ve Bursa Çerkes Derneği Başkanı Levent Turgut birer konuşma yaptı. Levent Turgut, bölgede Suriye konusunda yaptıkları çalışmaları özetledi, seçmeli ders konusunda yapılan çalışmalar ve gelinen nokta hakkında bilgi verdi. Yıldız Şekerci konuşmasında Suriye konusundaki gelişmeleri aktardı ve Ekim ayında Adıgey’e yapılacak gezi ile ilgili ayrıntılara değinerek, şölen katılımcılarını geziye davet etti. Sadi Kurtalan, geçen yıl Adıgey’e yaptığı geziden çok etkilendiğini, kültürlerin yaşatılmasının çok önemli olduğunu belirterek bu konuda üstlerine düşen görevi yapmaya gayret ettiklerini söyledi.

Güney Marmara Çerkes Şöleni, bölgeyi oluşturan 11 Çerkes/Kafkas derneğinin katkısı ile düzenleniyor. Bu yıl yapılan etkinlikte ev sahibi Bursa Çerkes Derneği oldu.  Bir yıl boyunca halk dansları ve müzik konusunda yürütülen çalışmalar, Haziran ayında yapılan bu şölenle bölge halkı ile buluşuyor.

Her ne kadar organizasyon dernek yönetimleri tarafından yapılsa da, sahne programından sunumuna, şölen önce ve sonrasındaki tüm hazırlıklara kadar bölge gençliği çalışıyor. Kollektif  ve geceli gündüzlü bir çalışmayla ortaya çıkan şölenin kahramanları aslında bu gençlerden oluşuyor. Bir yıllık üretimin izleyici ile buluşması, bölgenin en önemli ve en büyük Çerkes buluşması olması, gençlerin ortak ve bir arada çalışmaları nedeniyle bu şölen, herhangi bir dans gösterisinden çok öte bir anlam taşıyor elbette. Her yıl tüm zorluklara rağmen vazgeçmeden, inatla ve bu büyük buluşmayı daha da büyüterek şöleni 15 yıla taşıyan tüm gençlere ve dernek yöneticilerine ve elbette yine her yıl büyük bir coşkuyla izlemeye gelen, katılım gerçekleştiren herkese sonsuz teşekkürler…

Haber: Filiz Çelik


Sayı : 2013 08