KISA… KISA… KISA…

0
482

Herkesin adayı Yevkurov

İnguşetya’daki siyasi partiler devlet başkanlığı adaylarını Putin’e sundu, en güçlü aday Yevkurov görünüyor. 18 Temmuz’da Rusya devlet başkanına sunulan beş parti listesinin dördünde şu anki devlet başkanı Yunusbek Yevkurov’un adı yer aldı.

Rusya’nın iktidar partisi Birleşik Rusya Yevkurov’la birlikte Parlamento Başkan Yardımcısı Magomed Tatriyev’i önerirken, Adil Rusya Yevkurov dışında, İnguşetya Birleşik Rusya Parti Konseyi Başkanı Urushan Yevloyev ve İnguşetya Devlet Üniversitesi Kimya-Biyoloji Fakültesi dekanı Tugan Toçiyev’i aday gösterdi. Sağ Güç Partisi’nin Yevkurov’un dışındaki adayları İnguşetya Birleşik Parti Başkanı Şamsudin Mamilov ve İnguşetya Ticaret-Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ahmed Şadiyev. Komünist Parti sadece Yevkurov’u, Liberal Demokrat Parti ise Duma milletvekili Aleksandr Kropaçev’i aday gösterdi.

İnguşetya parlamentosu 8 Mayıs’ta başkanlık seçimlerini iptal ederek, devlet başkanının parlamento tarafından seçilmesine karar vermişti. Yeni devlet başkanının göreve getirilmesi süreci şu şekilde işleyecek: Rusya devlet başkanı, siyasi partililerin kendisine sunduğu en fazla üçer isimden oluşan listeler içinden üç aday seçecek ve İnguşetya parlamentosuna sunacak. Milletvekilleri de Eylül ayında bu üç isim arasında oylama yapacak.

 

Venezuela ve Abhazya sivil dayanışması

Abhaz Halkıyla Dayanışma Ulusal Cephesi (FNSPA) ilk toplantısını 17 Temmuz’da Venezuela’nın başkenti Karakas’ta yaptı. Başkanlığını Venezuela-Abhazya dostluğu parlamento grup başkanı Oranhel Lopes’in yaptığı toplantıya Abhazya’nın Karakas Büyük elçisi Zaur Gvacava, milletvekilleri, Venezuela dışişleri bakanlığı temsilcileri ve FNSPA’yı oluşturan sivil toplum örgütleri katıldı. Lopes, örgütün hedeflerini ve projelerini anlattı, üyelerini tanıttı. Ardından Abazalar hakkında bir belgesel film izlendi, film cd’si tüm katılımcılara Abhazya hakkındaki diğer materyallerle birlikte verildi.

Dayanışma cephesinin oluşturulması fikri, Oranhel Lopes’in Abhazya Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Çirikba ile Mart 2012’deki görüşmesinde gündeme getirilmişti.

 

Adıgey’de Birlik ve Uzlaşı anıtı

Adıgey halkının birliğini sembolize eden Birlik ve Uzlaşı anıtı 19 Temmuz’da Devlet Başkanı Aslan Thakuşinov, Parlamento Başkanı Vladimir Narojni ve Başbakan Murat Kumpilov başta olmak üzere devlet adamları ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı bir törenle açıldı. Filarmoni Salononun yakınında inşa edilen anıt şehir merkezin önemli mimari kompozisyonlarından biri oldu.

Anıt projesinin sahibi devlet sanatçısı Abdulah Bersirov, eserinde, halkının çok yönlü kültürünü ve geçirdiği zor dönemleri yansıtmaya çalıştı. Şehir merkezinde böyle bir anıt inşa edilmesi fikri uzun süre önce ortaya çıktı. En iyi projeyi seçmek için yarışma açıldı, projeler değerlendirildi ve inşa süreci birkaç yıl aldı. Eserin yapımı ‘S-Kamen’ taş işçiliği şirketi tarafından gerçekleştirildi.

Devlet Başkanı Aslan Thakuşinov açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün uzun süredir beklenen gurur verici an geldi. Eserin adı başlı başına çok şey anlatıyor: Birlik ve Uzlaşı. Tüm gayretimiz sadece halklarımızın birliğine ve geçmişten ders çıkarmaya yöneliktir.

 

Çeçenya seçimlere hazırlanıyor

Rusya yanlısı Çeçenya parlamentosunda üçüncü dönem seçimleri 8 Eylül’de yapılacak. Komünist Parti ve Rusya Vatanseverler Partisi, aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na verdi. 41 sandalyeli parlamentoya girebilmek için sadece bu iki partiden 119 aday yarışacak. Komünist Parti’nin listesinde 62, Vatanseverlerin listesinde ise 57 isim bulunuyor.

Komünist Partinin listesinde ilk sıralarda 1. parti sekreteri Magomed Ahmadov, parti sekreteri Ali Uspayev ve büro üyesi Halid Tujayev yer alıyor. Vatanseverlerin ilk sıradaki adayı ise parti başkanı Magomed Alhazurov. Birleşik Rusya Partisi de aday listesini hazırladı. Listenin başında Ramazan Kadirov’un adı yer alıyor.

Sayı : 2013 08