İsyancıların hayal kırıklığı

0
453

İngiliz The Telegraph gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Esad’a karşı savaşan yüzlerce muhalifin aftan yararlanmak istediğini yazdı. Suriye’deki “devrimin” İslamcı militanların ülkeye sızmasıyla çarpıtılmasından bıkan ve iki yıllık çatışmanın ardından, savaşın kaybedildiği hissine kapılan çok sayıda muhalifin, Esad rejiminin sunduğu aftan yararlanmak için başvurduğu bildirildi.

Bunun yanı sıra, Suriye ordusunun, muhalif Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolündeki bölgelere yoğun saldırıları nedeniyle, geri dönen isyancıların ailelerinin de yeniden, Esad hükümetinin kontrolünde olan, daha emniyetli görünen bölgelere göç ettiği belirtildi.

Uzlaştırma Bakanı Ali Hayder yaptığı konuşmada şunları kaydetti; “Mesajımız açıktır. Gerçekten Suriye’nin geleceğini muhafaza etmek istiyorsanız, silahları bırakın ve bu işi en doğru yolla, diyalog yoluyla yapın.”

Suriyeli muhalif kaynaklar, çıkarılan aftan haberdar olduklarını ve aralarından bazılarının bu haktan yararlanmak için ayrıldığını bildiklerini söyledi. Ancak bu kaynaklara göre, Esad’ın ilan ettiği aftan yararlanmak isteyenler azınlıkta…

Eski bir ÖSO mensubu Muhammed şöyle konuştu: “Önceden devrim için savaşıyordum, ama artık bu savaşa başlama nedenimizi kaybettiğimizi düşünüyorum. Benim köyüm artık aşırı İslamcıların elinde. Ailem, köyümüz emniyetli olmadığı için devlet kontrolündeki bölgeye göçtü. Esad korkunç ama alternatifi daha da berbat.”

Humuslu bir isyancı Ziyad Cebal, “Eylemlere ilk katıldığımızda amacımız daha çok özgürlük ve haktı. Cihatçıların gücünü ve zulmünü gördükten sonra hükümetle bir anlaşmaya vardık.” dedi.

Kendini sadece Ahmet olarak tanıtan bir hükümet sözcüsü, ÖSO’dan bir komutan ve on muhalifin geri döneceğini belirtti.

Affın güven vermesi açısından, müzakerecinin öncelikle muhaliflerin bulunduğu bölgelere gitmesi gerektiğini söyleyen Ahmet, “Ümidimiz muhalif komutanın, askerlerine ateşkes emri vermiş olması” diye konuştu. .

The Telegraph gazetesi muhabirleri geçen ay Esad güçlerinin El-Kuseyr şehrini ele geçirmesinden önce, Lübnan sınırında bazı Suriyeli ordu mensuplarının ÖSO’dan ayrılmak isteyen bazı arabulucularla görüştüklerini belirtmişti.

Arabulucu olduğu belirtilen Ali Fayez Uvad, muhaliflerin ailelerinden birçok telefon geldiğini söyledi. Uvad, “Bu anneler artık çocuklarının eve dönmesi için son şansları olduğunu biliyorlar. Eğer bu fırsatı kaçırır, silah bırakmazlarsa öleceklerini biliyorlar çünkü savaşın kaybedildiğinin farkındalar” diye konuştu. (t24.com.tr)

Sayı : 2013 08