KAFFED heyeti Kıbrıs’ta görüşmeler yaptı

0
448

KAFFED yönetim kurulu üyesi ve Adıgey Masası Genel Koordinatörü Yıldız Şekerci, Eğitim ve Teşkilat Sekreteri Filiz Çelik, Adıgey Masası Adana Koordinatörü Turan Akın, Adıgey televizyonundan Tov Zamira, Ğaziye Biramhan ve Şecaşe Azamat’tan oluşan heyet, 18 Temmuz’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanlık Ofisi’nde Kuzey Kıbrıs’ın ilk kadın başbakanı ve Çerkes kökenli Sibel Siber’le görüştü. Heyette, Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Muhittin Tolga Özsağlam’da yer aldı.

Sürgün sırasında Kıbrıs’a nasıl geldiklerini aile büyüklerinden dinlediğini anlatan Siber, Adıgey’de tanınıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

KAFFED heyeti, KAFFED’in kurumsal yapısı, üye dernekleri, kimlik ve anadil politikaları, Anavatan ile ilişkileri, Suriyeli Çerkesler hakkında ayrıntılı bilgi verdi ve Siber’i 5 Ekim’de yapılacak olan Adıgey gezisine davet etti. Ardından Çerkes kültürüne özgü el yapımı çeşitli özel hediyeler ve Şarhon hediye edilen Siber’le, Adıgey TV röportaj yaptı.

KAFFED ve Adıgey TV çalışanlarından oluşan heyet, Siber’in ardından Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Dr. Günay Çerkez’i ziyaret etti. Sürgün sırasında Kıbrıs’a gelen Çerkeslerin yerleşimleri hakkında bilgi veren Günay Çerkez, Kıbrıs Ticaret Odası’nın faaliyetleri hakkında konuklarını bilgilendirerek, Adıgey ile ticari ilişki kurmayı çok arzu ettiklerini, bu konuda gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Heyetlerin Kıbrıs programının son durağı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs rektörü Turgut Tümer oldu. 19 Temmuz tarihinde yapılan görüşmede, kampüs ve eğitim olanakları hakkında bilgi veren Turgut Tümer, Adıgey’den gelen konukları ağırlamaktan çok memnun olduğunu, sosyal ve kültürel ilişkilerin toplumların gelişimine önemli katkı koyduğunu belirtti. Adıgey’de bulunan üniversitelerle kurulacak ilişkilerin önemine ve gençlere sağlayacağı katkıya dikkat çekerek buna hazır olduklarını ifade etti. Görüşmenin ardından Rektör Tümer, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Erol Taymaz ve Maksim Zedan ile röportajlar yapıldı.

Kıbrıs’ta yapılan çekimler ve gerçekleştirilen röportajlar önümüzdeki günlerde Adıgey TV’de yayınlanacak.

 

Sayı : 2013 08