Olimpiyatların güvenliği adına baskılar artıyor

0
439

2007’de “Kafkasya Emirliği”ni ilan eden Doku Umarov, internet üzerinden yayınladığı bir video mesajında, direnişçileri “Soçi Olimpiyatları’nın engellenmesine yönelik eylemlerde bulunmaya” çağırdı. Umarov’un açıklamalarının ardından Dağıstan, İnguşetya ve Kabardey-Balkar’da meydana gelen çatışmalarda büyük artış görülürken, bölgede ek güvenlik önlemleri alınmaya başladı.

Umarov’un açıklamalarına ilk tepkiyi veren Çeçenya Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov, Soçi Olimpiyatları’na kadar Umarov’un yok edileceğinden emin olduğunu söyledi.

Kabardey-Balkar’da operasyonlar yoğunlaşıyor

Artan çatışmalarda dikkat çekici bir nokta da, olimpiyatlar için büyük yatırımların yapıldığı özerk Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde 7 direnişçinin öldürülmesi. Olayların ardından, bölgedeki hazırlıkları sekteye uğratacak ve güven bunalımı yaratacak muhtemel eylemleri engellemek isteyen Rus güvenlik güçleri, operasyonlarını yoğunlaştırmış durumda. Bölgeden gelen haberlerde, özellikle Baksan bölgesinde ilan edilen anti-terör halleri sonrasında, operasyonların arttığı ve sıcak çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.

Çatışmalar Kabardey-Balkar’ın yanı sıra  İnguşetya’da da sürerken, Doku Umarov’un korumalarından İbragim Tsisdoyev’un öldürüldüğü bildirildi.

Dağıstan’da siyasi çözüm arayışı

Rusya’nın 2009’da Çeçenya Savaşı’nın resmen sona erdiğini ilan etmesinin ardından, çatışmaların odağının Dağıstan’a kaydığı görülüyor. Rus makamlarının resmi verilerine göre  2012’de ve 2013’in ilk yarısında Kuzey Kafkasya’da meydana gelen çatışmaların yarısından fazlasının Dağıstan’da yaşandığı açıklandı. Bu nedenle, dönem dönem Çeçenya’daki Rus birlikleri de Dağıstan’a kaydırılarak operasyonlarda yer alıyor.

Dağıstan’da çatışmalar sürerken, diğer taraftan soruna siyasi yollarla çözüm arayışları devam ediyor. Bu konuda son açıklama Dağıstan Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov’dan geldi. Abdulatipov, geçtiğimiz aylarda bir Rus televizyonunda katıldığı programda “Birbirimizi affetmeyi öğrenmeliyiz” diyerek, direnişçilerin “eve dönüşüne” yönelik yeni bir devlet komitesi kurulması ihtimalini gündeme getirmişti. Ancak bu konuda karar alıcılar arasında tam bir uzlaşmanın olmadığı ve Kremlin’in onay vermesinin zorunlu olduğu belirtiliyor.

Medreselerin kapatılması

Uzmanlar, Dağıstan’da 2013’ün başında görevden alınarak Kremlin’in idaresinde görevlendirilen eski Cumhurbaşkanı Magomedsalam Magomedov döneminde, bölgede yaşayan Selefilerle uzlaşı arayışlarının başlatıldığı ve bu yönde birçok görüşme gerçekleştiğini anımsatırken, yeni Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov’un son aylarda bazı Selefi medreselerini kapatmasının da bölgede gerginliği tırmandığını kaydediyor. Bu konuda, Rusya’daki Memorial İnsan Hakları Merkezi Üyesi Oleg Orlov, güvenlik güçlerinin hukuk dışı uygulamalarının arttığına dikkat çekerken, cumhuriyetteki farklı İslami gruplar arasında görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini vurguluyor. (haberler.com)

 

Sayı : 2013 08