Xase’lerden konferans çağrısı

0
427

Rusya Federasyonu’ndaki (RF) Çerkes) Xaseleri Koordinasyon Konseyi, Maykop’ta toplantı yaptı. 14 Temmuz’da Maykop’ta gerçekleşen toplantıya Adıgey, Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar, Krasnodar, Moskova ve Petersburg’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları katıldı. Koordinasyon Konseyi dört konuda karar aldı.

1. RF Başkanlığı İdari İşler Birimi ve Federal Meclisi ile görüşme yapmak üzere RF’deki Çerkes sivil toplum kuruluşları tarafından bir heyetin oluşturulması

2. 2013 sonbahar döneminde Strazburg’ta toplanacak olan Avrupa Birliği Parlamentosu yetkilileri ile görüşme yapmak için çalışmalar yapılması

3. 2013 Ekim’inde Rusya, Türkiye, Ürdün, İsrail, ABD, Suriye, Almanya ve Avustralya’da faaliyet gösteren Çerkes sivil toplum kuruluşları ile İstanbul’da bir konferans düzenlenmesi için çalışma yapılması

4. Bölgede sosyal ve siyasal huzurun sağlanması amacıyla Adıgey, Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar Cumhuriyetleri, Stavropol ve Krasnodar’da faaliyet gösteren Kazak organizasyonları ile görüşmeler yapılması

Koordinasyon konseyi adına Adigey Adıge Xase başkanı Adam Bogus, toplantıda alınan konferans kararıyla ilgili olarak Kafkas Dernekleri Federasyonu, Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi ve Çerkes Hakları İnisiyatifi’ne hitaben bir çağrı yayınladı.

**


Sayın Genel Başkanlar, Türkiye’deki Kafkas ve Çerkes sivil toplum kuruluşlarının lider ve üyeleri,

14 Temmuz 2013 tarihinde Maykop şehrinde yapılan, Adıgey Cumhuriyeti, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkesya, Krasnodar, Stavropol Eyaletleri Çerkes sivil toplum kuruluşlarını birleştiren, RF Çerkes Örgütleri Koordinasyon Kurulu toplantısının neticesinde, RF Çerkes kuruluşlarının verdiği görev üzerine, Rusya Çerkes sivil toplum kuruluşları ve Çerkes toplulukları adına size aşağıda açıklanmış çağrıda bulunmak istiyoruz.

Rusya’daki Çerkes sivil toplum kuruluşları, siyasal görüş ve ideolojik tercihlerine bakılmaksızın, Çerkes halkının en yüksek çıkarları doğrultusunda, Çerkes halkının temel menfaatlerini etkileyen siyasal ve toplumsal konular üzerinde çabalarını koordine etmek amacıyla Koordinasyon Kurulu’na birleştirilmiştir.

Suriye Arap Cumhuriyeti’nde bulunan Çerkes topluluğunun insani durumu, yurttaşlarımıza geniş kapsamlı yardımın sağlanması tarafımızdan mutlak öncelikli faaliyetler olarak kabul edilmektedir. Çerkes halkının ikamet ettikleri ülkesine bağımsız olarak, böyle karmaşık bir insani sorununun çözülmesi için çabalarımızın koordine etme hedefine yönelik dünyadaki tüm Çerkes kuruluşlarının gayretlerini birleştirmek bizim görevimizdir.

Bu bağlamda, biz, Adıgey Cumhuriyeti, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkesya, Krasnodar Eyaleti, Stavropol Bölgesi, Moskova ve St. Petersburg’daki Rusya Çerkes sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sizi, Türkiye’deki Kafkas ve Çerkes sivil toplum kuruluşlarının lider ve üyeleri, siyasi ve ideolojik farklılıklarını bir yana koyarak, çabalarını birleştirerek, 2013 Ekim ayında İstanbul’da Rusya, Türkiye, Ürdün, İsrail, ABD, Suriye, Almanya ve Avustralya’daki istisnasız bütün Çerkes sivil toplum kuruluşlarının konferansını düzenlemeye çağırıyoruz.

Çerkes halkının en yüksek menfaatleri doğrultusunda, Suriye’deki insani felaketin karşısında çabalarımızı birleştirmek bizim en tabii görevimizdir.

Kısa bir süre içinde açıkça, alenen ve net bir şekilde bize, Rusya Federasyonu Çerkes sivil toplum kuruluşlarına, çağrımızın esası hakkında somut bir cevap vermenizi rica ediyoruz.

Adigey Cumhuriyeti Adığe Xase Thamatesi
Adam Bogus

 

Sayı : 2013 08