Yaşar Kemal, 57 yıl sonra yeniden Kobaşlar’daydı

0
1057

Kocaali’ye bağlı Kobaşlar Köyü akraba buluşması etkinliğinin bu yıl 5’incisi düzenlendi. Etkinliğe katılan ünlü Edebiyatçı Yazar Yaşar Kemal ise günün onur konuğu oldu.

Kobaşlar köyünde her yıl bir araya gelen Abhaz kökenli soydaşlar bu yıl da büyük bir coşkuyla hasret giderdi. Etkinliğe, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, CHP Milletvekili Engin Özkoç, Erenler Belediye Başkan Yardımcısı Osman Aydın, Kocaali Kaymakamı Ahmet Odabaş, Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, Kocaali İlçe Emniyet Müdürü Önder Kavak, SATSO Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, Kocaali İl Genel Meclis Üyesi Halit Depe, Abhazya Cumhuriyeti Meclis Başkanı Valeri Bganba, Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Feridun Aksoy, Abhazya Eski Ekonomi Bakanı Bganba Lili, Gagra Eski Vali Yardımcısı Zaur Bganba, Abhazya Dil ve Edebiyat Enstitüsü Başkanı Vasili Avidzba ve Edebiyatçı Yazar Yaşar Kemal katıldı.
Akraba buluşması etkinliğine bu yıl da başta Abhazya olmak üzere, İnegöl, Eskişehir, Adana, İstanbul, Bursa, Ankara, Kocaeli, Düzce gibi illerden gelen Abgınba Sülalesi’nin fertleri katıldı. Günün açılış konuşmasını yapan köyün en yaşlı ismi Adnan Kobaş, Abhaz tarihi ve köyde yaşayan Abgınba Sülalesi’nin tarihi geçmişinden bahsetti. Konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları veren Kobaş, sözü Abhazya Eski Ekonomi Bakanı Lili Bganba’ya bıraktı. Konuşmasına duygu dolu sözlerle başlayan Bganba, “Bizim kalbimiz, aklımız hep sizlerle. Lütfen sizler de anavatanınızı unutmayın. Sizi her zaman orada bekleyen kardeşleriniz olduğunu unutmayın.” diyerek tüm akrabalarını duygulandırdı.

Sağlık sorunları sebebiyle sadece selamlama konuşması yapabilen Kemal, Kobaşlar Köyü’nde yaşadığı günlerini Çakırcalı Efe Kitabı’nda şu şekilde anlatıyor:
Oral Kobaş’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Program açılış konuşmalarının devamında geleneksel Abhaz yemeklerinin ikram edildi.
Etkinliğin can alıcı noktasını ise günün onur konuğu edebiyatçı yazar Yaşar Kemal oluşturdu. 1956 yılında “Çakırcalı Efe” kitabını yazdığı dönemde bir süre Köyü’nde varkit vakit geçiren ünlü yazar, 57 yıl aradan sonra kendisine gelen davet üzerine geldiği etkinlikte, “1956 yılında 2 ay bu köye konuk olmuştum. Burada yaşadım konuseverliği hiçbir zaman unutamadım ve çlmeden bir kere daha burayı ziyaret etmek istedim” dedi.


Yaşar Kemal’in Çakırcalı Efe Kitabından…

1956 yılında bir arkadaşım bana Çakırcalı Mehmet Efe’yi öldüren müfrezenin kumandanının yaşadığını, anılarını istersem bana anlatacağını söyledi. İnsan tarihinin en büyük eşkıyalarından birinin, belki de birincisinin ölümünü öğrenmek benim için ilginçti. Mehmet Efe’yi öldüren müfrezenin kumandanının yaşadığını, emekli bir jandarma albayıydı. Adı Rüştü Kobaş’tı. Karasu’nun Kobaşlar köyünde oturuyordu. Kobaşlar Köyü’nde uzun bir süre kaldım. Albay Rüştü Kobaş’ın anılarını dinledim, yazdım. Albay Rüştü Kobaş, hem Çakırcalıyı izlemiş, hem de onun yaşamını derinlemesine öğrenmişti. On iki defterlik bir notu vardı Çakırcalı hakkında. Ben Albay Rüştü Kobaş’ı dinledikten, anılarını, defterindeki notlarını yazdıktan sonra Çakırcalı ile daha yakından ilgilendim. Kitabın arpazın basılışına kadar ki kısmını ben, Rüştü Bey’den de faydalanarak yazdım. Oradan ötesi Albay Rüştü Kobaş’ın anılarıdır. Albay Rüştü Kobaş’ın Çakırcalı Efe’yi kendi müfrezesinin öldürdüğü üstüne, elinde bana verdiği belgeler, bu ilginç kişiliğe yeni bir ışık tutmuştur ve efenin ölümü aydınlanmıştır. Çakırcalı’nın yaşamına “Çakırcalıyı biz öldürdük” kısmını Albay Rüştü Kobaş’ın ağzından, olduğu gibi ekledim. Cumhuriyet Gazetesi’nde de bu kısım böyle çıkmıştı. Başka bir şey eklemedim.

Yaşar Kemal
10 Haziran 1972-Basınköy


Sayı : 2013 08