Abhazya, “gönüllüler”i unutmadı

0
624

Abhazya’nın işgal edilişine karşı verilen savaşta, ülkenin savunulmasına destek veren gönüllüler, törenlerle anıldı

1992-1993 savaşında Abhazya halkıyla birlikte işgalci Gürcü ordusuna karşı savaşan gönüllüler anısına ilk kez 15 Ağustos Gönüllüler Günü gerçekleştirildi. Savaşta hayatını kaybeden gönüllüler anısına Gudauta’da savaş zamanında Kafkas Dağlı Halkları Konfederasyonu merkezinin yer aldığı binanın önüne bir anıt dikildi. Anıtın açılışına Kafkas Dağlı Halkları Konfederasyonu başkanı Musa Şanibov ve eski Konfederasyon üyeleri katıldı. Açılışa katılan başbakan Leonid Lakerbaya, 1992-1993 savaşında çok önemli rol oynayan gönüllü hareketinin daima hatırlatacağını kaydetti.

Abhazya Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab’ın 8 Ağustos 2013’te imzaladığı kanun değişikliği ile 15 Ağustos Gönüllüler Günü, bayram ve anma günleri kanununa resmi bayram olarak eklendi.

Gönüllüler gününde ayrıca Sohum Devlet Flarmoni Orkestrası’nda özel bir etkinlik ve konser de düzenlendi.

Sultan Sosnaliyev’in önderliğindeki ilk gönüllü grubu Abhazya’ya 15 Ağustos 1992’de gelmişti. Direnişe 2000’den fazla gönüllü katılmış, 260’dan fazla gönüllü hayatını kaybetmişti. Gönüllülerin 51’i “Abhazya Kahramanı”, 247’si “Leon Madalyası” ve 623’ü “Cesaret Madalyası” almıştı.