Abhaz-Fed’den Dışişlerine tepki

0
474

“Abhaz halkının kendi kaderini tayin hakkı yok sayılarak yalnızlaştırılması ve tüm zamanların en ilkel davranışı olan ambargonun hala uygulanıyor olması, 21. yüzyılın demokrasi ve insan hakları anlayışına yakışmayan ve çağdışı bir uygulama olarak hala karşımızda durmaktadır”


Kartal ilçesi Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün geçtiğimiz günlerde bir heyetle yaptığı Abhazya Cumhuriyeti ziyareti sırasında, Kartal ve Sohum Be-lediyeleri arasında kardeş şehir protokolü imzalanmıştı. Ancak Dışişleri Bakanlığı, Gürcis-tan’ın toprak bütünlüğü gerek-çesi ile bu protokolü veto etti. 23 Nisan krizi henüz hafızalarda taze iken bu konu da gündeme girince Abhaz Dernekleri Fede-rasyonu’ndan konuyla ilgili du-rum değerlendirmesi aldık.

Abhazya yalnız değildir! 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Side Belediyesi ve Kartal Belediyesi ile Abhazya Cumhuriyeti Devleti’nin başkenti Sohum Belediyesi arasında imzalamış oldukları kardeş belediye protokollerini veto etmesi Abhaz diasporasında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Halkın oyları ile seçilen ve halkının istek ve talepleri doğrultusunda hizmet ve politika üreten belediyelerimizin tamamen halisane duygu ve düşüncelerle dünya barışına katkı sunacak bu sıcak projelerine Dışişleri Bakanlığı’nın “Türkiye, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü desteklemektedir. Abhazya ve Güney Osetya ile resmi temas algısı oluşturabilecek ilişkiler tesis etmek uygun olmayacaktır” açıklaması camiamız tarafından anlaşılır ve kabul edilir bulunmamıştır.

Türkiye’mizde kardeşlik türküleri eşliğinde demokratik adımlar atılırken Abhaz halkının kendi kaderini tayin hakkı yok sayılarak yalnızlaştırılması ve tüm zamanların en ilkel davranışı olan ambargonun hala uygulanıyor olması 21. yüzyılın demokrasi ve insan hakları anlayışına yakışmayan ve çağdışı bir uygulama olarak hala karşımızda durmaktadır.

Kaldı ki belediyelerimiz arasında yapılan bu anlaşmaların veto edilmesinin de ötesinde 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na davet edilen Abhazya Cumhuriyeti, bir derneğin talimatıyla listeden çıkartılmış, Abhaz çocukların dünya çocuklarıyla buluşması engellenmiştir. Bu durum Abhaz ve Çerkes Diasporasının şiddetli tepkisine neden olmuş ve kamuoyunda da yankı bulmuştur.

Bu gün hala Karadeniz’de yük taşıyan Türk bandıralı gemilere Gürcistan yönetimi tarafından adeta korsanlık yaparcasına uluslararası sularda el konulmakta ve gemi sahiplerinden fahiş paralar alınmaktadır. Gürcistan yönetiminin bu faşizan ve hukuk dışı uygulamalarına Türkiye Cumhuriyeti’nin sessiz kalmasını Türkiye kamuoyu anlamakta güçlük çekmektedir.

Toprak bütünlüğü meselesine gelirsek, Abhazya’nın bağımsızlığını tanımayan ülkelere çağrımızdır. 20 yıldır uyguladığınız ambargolara, yıldırma politikalarına rağmen Abhaz halkının sarsılmaz iradesi asla ve kat’a bağımsızlığından taviz vermemiştir vermeyecektir. Dünyanın 46 ülkesine savrulmuş Abhaz ve Çerkes halkının da Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına savaşta olduğu gibi barışta da çelikten bir irade ile destek vereceğinden şüpheniz olmasın.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kadirşinas halkına sesleniyoruz. Kader birliği yaptığımız, varlığından ve gücünden gurur duyduğumuz ülkemizin öz kardeşlerini yok saymasını kabullenmeyiniz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kardeş Abhazya Cumhuriyeti’ni tanıması için ayağa kalkınız.

YAŞASIN BAĞIMSIZ ABHAZYA

ABHAZ DERNEKLERİ FEDERASYONU