Bogus: “Suriye Adıgelerine yapılan muamele aşağılayıcıdır”

0
436

2 Kasım 2013’te Krasnodar havaalanına Suriye’den bir grup Adige geldi. Gümrük yetkililerinin yarattıkları bir gerekçeyle Rusya Federasyonu’na (RF) girişleri reddedildi. Adigey Cumhuriyeti Sosyal Organizasyonu Adige Khase Çerkes Parlamentosu adına, Suriye Adigelerinin RF’ye geri dönüşüne karşı yapılan bu harekete ilişkin derin kaygılarımı belirtiyorum.

Bu hareket yasalara karşı ve aşağılayıcıdır. Suriye Adigelerinin tarihi topraklarına dönüşüne karşı, milliyetçi, yabancı düşmanı politikalar temeline dayalıdır.

Bu hareket Başbakan Yardımcısı Dimitri Kozak’ın 17.10.2013’te Soçi kentinde Uluslararası Çerkes yaşlılarıyla yaptığı toplantıdaki resmi bildirgeyle tamamen çatışır.

Özellikle şu gerçeği vurgulamak isterim; RF’den yasadışı olarak geri gönderilen insanlar sığınmacılardır. Çok büyük gayret ve ızdırapla Krasnodar’a gelebilmiş sığınmacılara yapılan bu hareket aşağılayıcı ve insanlık dışıdır.

RF Hükümetinin dikkatini çekeriz ki; Diaspora Çerkeslerine yönelik politika uygulamasının, yasal ve insani prensiplere dayalı, devlet politikasının resmi bildirgeleri temelinde olmasıdır. Suriye Adigelerinin tarihi topraklarına dönüşüne karşı uygulamalardan, silahlı çatışmanın sürdüğü Suriye’ye yasadışı “geri gönderme”lerden vazgeçilmelidir. Natpress.ru

Adigey Cumhuriyeti Sosyal Organizasyonu Adige Khase-Çerkes Parlamentosu Başkanı Adam Bogus