KAFFED den NATO’ya Çağrı: Abhazya ve Güney Osetya’yı Tanıyın

0
466

Basından öğrendiğimize göre, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen 2 Ekim Çarşamba günü yaptığı açıklamada Rusya Federasyonu’nu RF) eleştirmiş ve Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımaktan vazgeçmesini istemiştir. Rasmussen, RF’yi Abhazya ve Güney Osetya’nın Gürcistan ile olan sınırına çit çekmek ve başka engeller oluşturmakla suçlayarak NATO’nun Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü savunduğunu görüşünü tekrarlamıştır.

Rasmussen’in Abhazya’nın özgürlüğünün 20. yıldönümüne denk gelen bu talihsiz açıklamasının Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıkları açısından herhangi bir etkisinin olamayacağı herkes tarafından bilinmektedir. RF pek çok kez Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıma kararını değiştirmeyeceğini belirtmiştir. Fakat daha önemlisi Abhazya ve Güney Osetya, 1992’den 2008 yılına kadar herhangi bir devlet tarafından tanınmamasına, RF ve Türkiye dahil tüm devletler tarafından ağır bir ambargo altında kuşatılmasına ve Gürcistan tarafından sürekli tehdit ve taciz edilmesine karşın özgürlük ve bağımsızlığından hiçbir zaman vazgeçmeyeceği iradesini açık bir şekilde ortaya koymuştur. Aslında Gürcistan yöneticilerinin de çok iyi bildiği bu açık gerçeğe rağmen NATO’nun Abhazya ve Güney Osetya halklarının en temel hakkını inkar eden, Abhazya ve Güney Osetya’nın kendilerini korumak için aldığı savunma amaçlı tedbirlerine bile tahammülü olmayan açıklamalarının, Gürcistan’ın saldırgan hayallerini canlı tutmaktan başka bir şeye yaramayacağı açıktır.

Türkiye’de yaşayan Abhaz, Adıge ve tüm Kuzey Kafkas halkları olarak Rasmussen’in açıklamasını kınıyor, başta NATO üyesi devletler olmak üzere, uluslararası kamuoyunu Kafkasya’da barış ve huzurun tesisi için Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımaya davet ediyoruz.

Kafkas Dernekleri Federasyonu