Katil zanlısına koruma, davacılara gaz

0
430

Gezi’yle başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan protestolar sırasında, Ankara’da Ethem Sarısülük’ü vurarak ölümüne sebep olan polis Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması yapıldı. İlk duruşmada peruk ve gözlükle gelerek yüzünü gizleyen Şahbaz, 6. Ağır Ceza’da görülen ikinci duruşmaya gelmedi. Müşteki avukatların duruşma salonuna girmesine izin verilmedi. Mahkeme heyeti, Sarısülük ailesi avukatlarının, Şahbaz’ın tutuklanması yönündeki talebini reddetti. Şahbaz’ın ifadesinin sesli ve görüntülü olarak alınmasına karar verildi. Bu ara kararın ardından duruşma 2 Aralık’a bırakıldı.

Sarısülük ailesinin avukatlığını yapanlar arasında Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali Ismail Korkmaz’ın abisi Gürkan Korkmaz da yer aldı. Boş sanık sandalyesi önünde bekleyen jandarma, avukatların itirazı üzerine sanık avukatlarının olduğu bölüme geçti. Bunun üzerine Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük “Korkmayın bir şey yapmayacağım. Ben buraya katilin suratını görmeye geldim, sizin değil” dedi.

Sanık avukatı mahkemenin baskı altına alınmamasını ve adil bir yargılanma yapılmasını talep etti. Mahkeme başkanı, sanığın tutuksuz yargılanmasına karar verince salondan tepki geldi. Bir kadın hakime; “Başınızı yastığa koyduğunuzda rahatça uyuyabiliyor musunuz?” diye seslendi. Savcının hazırladığı iddianamede, Şahbaz’ın Türk Ceza Kanunu’nun 81. ve 27/1. maddeleri uyarınca “taksirle insan öldürmek” suçlamasıyla yargılanması isteniyor. Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, istenilen cezanın 1 yıl 4 ay ile 5 yıl arasında olduğunu, ceza indirimleri de göz önüne alındığında, alt sınırdan ceza verildiği takdirde 1 yıl 4 aylık hapis cezasının ertelemeye tabi olacağını, bu durumda Şahbaz’ın hapse bile girmeyeceğini söyledi.

Davayı izlemek için adliye önüne gelenler, mahkemenin kararına tepki gösterdi. Polis, plastik mermi ve gaz bombaları ile saldırınca 10 kişi yaralandı, 18 kişi gözaltına alındı. Güvenpark’ta toplananlar burada bir basın açıklaması yaptı.