Marmaray

0
480

İstanbul’un iki yakasını Boğaz’ın altından tüp tünelle birleştirecek Marmaray projesinin açılışı 29 Ekim’de yapıldı. Üsküdar’da başlayan törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Naikaku Sori Daijin, Romanya Başbakanı Viktor Ponta, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile birçok bakan ve milletvekilleri katıldı. Başbakan Erdoğan, Marmaray’ın Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yılında açıldığını hatırlatarak “Marmaray ile hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu anlamlı günde, bu şehrin fatihi Sultan II. Mehmet’i bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Açılışını yaptığımız projenin hayallerle yetinmeyip bu hayali kağıtlara, planlara, projelere döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamid’e de Rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, İstanbul ve Türkiye için, tüm insanlık için yüreklerini ve emeklerini ortaya koymuş, Türkiye’yi bugünlere taşımış, bu projenin gerçekleşmesine katkı sunmuş, başta Ulaştırma Bakanım olmak üzere, bakanlık mensuplarına, devlet adamlarına, siyasetçilerimize, bürokratlarımıza gönülden şükranlarımı ifade ediyorum.”

Konuşmaların ardından dualar edilerek açılış yapıldı. Marmaray’ın kullanımının 1 Kasım’dan itibaren 15 gün boyunca ücretsiz olacağı açıklandı. Ancak “Asrın projesi” olarak tanıtılan Marmaray’da ilk sefer gününde elektrik arızası yaşandı ve seferler bir süre aksadı. Saat 08.00’de başlayan ilk sefer sırasında meydana gelen arıza sonrası trenden indirilen insanlar tüpten yürüyerek geçti. Sekiz seferin iptal olmasının ardından sorunun giderildiği açıklandı ve seferler yeniden başladı.

Öte yandan Marmaray’ın açılışı için Üsküdar’da düzenlenen tören sırasında Kız Kulesi işgal edildi. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ve Devrimci Liseliler üyeleri Tayyip Erdoğan’ın Üsküdar’da Marmaray’ın açılışı için yaptığı konuşma sırasında Kız Kulesini işgal ederek “Vaktin Doldu Teyyip” yazan büyük bir pankart açtı. Kıyıda eylemci arkadaşlarını bekleyen bir grup ise eylemin kendilerinin değil, doğanın bir eylemi olduğunu söyledi. Kapitalist sistemin artık hata verdiğini, başka bir sistem yüklenmesi gerektiğini ifade eden gençler, “ODTÜ yolu, 3. köprü, aceleye getirilen Marmaray projeleri sürdüğü sürece eylemlerimiz sürecek” dedi. Deniz polisinin Kız Kulesi’ne gelmesiyle eylemcilerle polis arasında arbede çıktı. Eylemle ilgili iki kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan eylemciler daha sonra serbest bırakıldı.