ODTÜ’ye gece baskını

0
443

Aylardır tartışmalara neden olan yol inşaatı için öğrenci ve öğretim görevlilerinin bayram tatilinde olmasını fırsat bilen Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 18 Ekim gecesi polislerin desteğinde ODTÜ 100. Yıl-Çiğdem bölgesine girdi.

Ekipler gece saatlerinde ODTÜ’de yol çalışmasına başlarken, polis bölgede toplanan öğrenci ve mahalle halkına gaz bombalı saldırıda bulundu. Ekiplerin, ODTÜ Mezunlar Derneği’ne ait Vişnelik Sosyal Tesisleri’ne de girdiği, tesis çitlerinin belediye ekiplerince yıkıldığı, meyve ağaçları nedeniyle “Vişnelik” diye bilinen bölgede yüzlerce ağacın kesildiği bildirildi.

Dernek, olayla ilgili olarak Ankara Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmak istedi, ancak hem Savcılık hem de 10 Nisan Polis Karakolu dilekçeyi kabul etmedi. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Belediye ekiplerinin ODTÜ’den geçecek yol projesine gece yarısı başlaması hakkında “Bu tamamen yasadışı bir tasarruftur. ODTÜ arazisine izinsiz olarak girildi” dedi. Acar, konuyla ilgili yasal başvuruda bulunacaklarını belirtti. Yapılan açıklamada bu çerçevede, “yerleşkeye izinsiz girilmesi, ağaçların sökülerek kaldırılması ve bu müdahaleden sorumlu kişi ve kurumlar hakkında” yasal başvurulara başlandığı da vurgulandı Belediye Başkanı Melih Gökçek ise ekiplerin ODTÜ’ye gece yarısı baskını yapmasının kendisi için de sürpriz olduğunu söyledi.

Yeniden fidan dikildi

Yaşanan hukuksuzluğun ve saldırının ardından sosyal medya üzerinde  #direnODTÜ #direnODTÜ ormanı etiketleri ile örgütlenen Ankaralılar, herkesi Vişnelik’te buluşmaya, yaşanan bu katliamı durdurmaya çağırdı. Ancak polis Vişnelik’te toplanan öğrenci ve mahalleliye yine gaz bombaları ile saldırdı. ODTÜ arazisinde ağaç kıyımı devam ederken “Fidanını kap gel” eylemi yapıldı. “Fidanını kap gel” sloganıyla toplanan 3 bin öğrenci, Rektörlük tarafından ormanlık alana kazılan toprağa fidanlar dikti. Polis, yol inşaatının devam ettiği alana öğrencilerin inişine izin vermedi. Yürümek isteyen öğrencilere polis, biber gazlı saldırıda bulundu.