Putin kanunları yürürlüğe girdi

0
535

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birülevo olaylarının ardından hazırlanan etnik anlaşmazlıklar kanununu imzaladı.

13 Ekim’de Moskova’nın Birülevo bölgesinde Yegor Şerbakov adlı vatandaşın öldürülmesi üzerine çıkan olaylarda 380 kişi gözaltına alındı. Cinayet zanlısı Orhan Zeynalov adlı bir Azeri.

Bu olaylarından sonra, bölgesel ve yerel yönetim organlarına, halklar ve dinler arası uzlaşmanın korunması; dil, din ve etnik kimliğe bağlı ayrımcılığın engellenmesi ve göçmenlerin soyo-kültürel adaptasyonu ile ilgili sorumluluk veren bir kanun hazırlandı. Kanunun belirttiği hususlarda gerekli önlemleri almayan yöneticiler görevden alınacağı kaydediliyor.

Direnişçi yakınlarına ceza

Putin’in direnişçi yakınlarının cezalandırılmasını öngören kanun tasarısı Duma’dan geçti.

Üst Parlamentoda onaylanıp devlet başkanının imzalamasının ardından yürürlüğe girecek yasa tasarısı şöyle: “Terör eylemleri sonucunda oluşan maddi ve manevi zararın giderilmesi, terör faaliyetleri sonucunda para ve değerli eşya edindikleri yönünde kanaat oluşması halinde, eylemi gerçekleştiren kişi ile birlikte, akrabaları ve şahsi ilişkiler yoluyla yakınlık kurduğu kişiler şahsında gerçekleştirilecektir”.

‘Suçlunun’ ailesi ve yakınlarına somut olmayan veriler üzerinden ciddi para ve hapis cezaları getiren kanun tasarısı, Duma’da onaylanmadan önce, kamuoyunun bazı kesimlerinden kolektif cezalandırmanın hukuka aykırılığı bağlamında ciddi eleştiriler almıştı.

(Ajans Kafkas)