Putin’in korkulu rüyası

0
486

Geçen yıldan beri sık sık Vladimir Putin karşıtı gösterilere tanık olan Rusya’da binlerce kişi siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle yürüdü. Konvoyun önünde tahliyeleri istenen tutukluların portreleri taşındı. Putin’in en etkin muhaliflerinden Aleksey Navalny ve Boris Nemçev, geçen yıl 6 Mayıs’taki olaylı gösteride gözaltına alınmışlardı. Nemçev, Avrupalı liderlerden Soçi olimpiyatlarını boykot etmesini istedi ve ‘‘Yolsuzluğa bulaşmış bu olimpiyatlara Avrupalı liderlerin gelmeyeceğinden Putin’in ödü kopuyor. Sporcular gelse de liderlerin gelmemesi lazım. Arkadaşlarımızın dışarı çıkması için baskı yapmanın tam zamanı.’‘ dedi.

Dağıtılan kokartlarda ‘‘6 Mayıs tutuklularına özgürlük’‘ yazısı dikkat çekti. Taşınan pankartlardaki sloganlardan biri de ‘‘Putin tutuklansın’‘ oldu. Bir gösterici katılma nedenini şöyle özetledi: ‘‘Kanunsuzluğun egemen olduğu bu ortamda insan evinde oturamıyor. Yetkililer sınır tanımaz oldu. Masum insanlar parmaklıkların arkasında. Suçlular yargıç konumunda.’‘

Geçen yıl 6 Mayıs’ta düzenlenen Putin aleyhtarı gösteride polisle göstericiler arasında arbede çıkmış, ünlü rejim muhalifi Aleksey Navalny başka bir olay yüzünden tecilli olarak 5 yıl hapse mahkum edilmişti. 6 Mayıs 2012 gösterisinin birçok başka sanığı 4’er buçuk yıl hapis cezalarına ve akıl hastanelerine kapatılma gibi cezalara maruz bırakıldı. (euronews)