Arambiy Hapay: “Hiçbir Çerkesin Soçi Olimpiyatları’nı desteklemeye hakkı yok”

0
458

“Atalarının mezarları üzerinde dans etmeye razı olan Çerkes temsilcileri de bulunabilir”


2014 Kış Olimpiyat Oyunları’nın Soçi’de yapılacağı açıklandığından beri, Çerkestoplumu karşı olduğunu gösterdi.

Rusya İmparatorluğu Çerkes halkına soykırım uygulamıştır. Soykırım topraklarında olimpiyat oyunlarının yapılması, Uluslararası Olimpiyat Komitesi şartlarına temelden aykırı olduğu gibi aynı zamanda insanlığın temel ahlak kurallarına da aykırıdır.

Çerkes sorunu çözülmüş ve geçmişte işlenen suçlar affedilmiş değildir. Acil olarak Çerkestemsilcilerinin katılacağı bir Kongre organize edip, Çerkeslerin ne yapacağına orada karar verilmelidir.

Atalarının mezarları üzerinde dans etmeye razı olan Çerkes temsilcileri de bulunabilir

“Medyada yaygın bir şekilde reklamı yapılan ve Krasnodar bölgesinde konaklayan, yurtdışından gelen Çerkes heyetinin Soçi Olimpiyatları’nı destekleyen demeçler vermeye hakkı yoktur. Bu heyetin üyeleri ne Rusya Federasyonu’ndaki ne de diasporadaki Çerkesleri temsil etmemektedir. Onların gelişi ve konuşmaları büyük olasılıkla, zamanında Çerkes halkının görüşünü sormadan Soçi Olimpiyatı için inşaatı başlatanlar tarafından hazırlanmıştır.”

Bu açıklamayı Çerkes dünyasının önemli şahsiyetlerinden biri olan, Arambiy Hapay yaptı.

Natpress muhabirine verdiği röportajda Hapay; “Tabi ki Çerkesler arasında da böyle utanç verici durumları destekleyenler olabilir. Ama söz konusu Soçi olduğu için, bu özellikle kabul edilemez. Çünkü Çerkes toplumun gerçek tutumu, 2014 Kış Olimpiyat Oyunları’nın Soçi’de yapılacağı açıklandığından beri, hep ‘karşıydı’, bu alanda oyunların yapılmasına hiçbir zaman ‘evet’ demediler”

Kendisinin geçmişte birden fazla Dünya şampiyonluğu olduğunu, Sovyetler Birliği döneminde ve sonra Rusya Federasyonu’nda antrenörlük yaptığını ifade eden Hapay, Çerkesler’in spor etkinliklere karşı olmadığını, aksine Çerkesler’in tamamen sportif bir halk olduğunu belirtti. Sorun, oyunların Soçi’de yapılacak olması.

“Bu alanda Rusya İmparatorluğu Çerkes halkına soykırım uygulamıştır. Burada Olimpiyat Oyunlarının olması, Uluslararası Olimpiyat Komitesi şartlarına temelden aykırı olduğu gibi aynı zamanda insanlığın temel ahlak kurallarına da aykırıdır. Bu kafirliktir.” Hapay Soçi Kış Olimpiyat Oyunlarına destek konusuna bu sözlerle tepki göstermekte, kendi kararlı konumunu sürdürmektedir.

Hapay’a göre kabul edilemez bir durum daha var ki, o da Abazin bir grup gencin (“Şarpnı”-Natpress) tüm Abazin toplumunun temsilcisi gibi, Soçi Olimpiyat Oyunları’na destek vermek amacıyla atlar üzerinde Krasnaya Polyana’ya hareket etmesidir.

Arambiy Hapay konuyu şöyle değerlendirdi; “Bence, bu gençler gerçekten Abazin toplumunun düşüncelerini temsil ediyorlarsa, o zaman bizim Adıgeler olarak onlarla konuşacak bir şeyimiz yok. Ayrıca, bu durumun semptomatik olduğunu düşünüyorum. XIX. yüzyılda olan savaş Rus-Kafkas değil,Rus-Çerkes savaşıydı. Yaşanan tahrifatın etkileri, yaşanan dayanılmaz acıları, hiçbir halk biz Çerkesler kadar hissedemez. Görüldüğü gibi, bize en yakın Abazinler de böyle bir acıyı hissetmiyorlar.”

Natpress muhabirine, başka bir olayın da Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde hazırlandığını söyledi Hapay. “Bu basında daha yer almadı. Oradaki yetkililerin düşüncelerine göre Soçi Olimpiyatları’nı destekleyecek ‘Çerkes Cumhuriyetleri Kongresi’ organize edilecek. Eminim ki bu Kongre’de bırakın olimpiyat oyunlarını desteklemeyi, atalarının mezarları üzerinde dans etmeye razı olan Çerkes temsilcileri de bulunabilir. Bu girişim kesinlikle kabul edilemez. Çerkes sorunu çözülmüş ve geçmişte işlenen suçlar affedilmiş değil, aksine suç daha da artmış durumda. Bu nedenledüşüncem ki sadece bir çözümümüz var bana göre, acil olarak bütün Çerkeslerin temsilcilerinin toplanacağı bir Kongre organize edip, Çerkeslerin ne yapacağına orada karar verilmesidir.” (http://www.natpress.ru/index.php?newsid=8451)

Çeviri: Anzhelika Bitaeva