Süriyeli dönüşçüler zor durumda

0
480

“İnsanlar yıkanmak için yemekhanede su ısıtıp odalarına taşıyordu. Artık bu da çare olmuyor, çünkü odalar ısıtılmıyor.”

 

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin başkenti Nalçik’te bulunan ‘Caylık’ otelinde kalan Suriyeli mülteciler, ısıtma ve sıcak su imkanına sahip olmadıklarını belirtiyor. Başbakan yardımcısı, mültecilerin başka bire yere yerleştirilmeleri meselesinin çözüm aşamasında olduğunu kaydetti. 

Balkar kökenli Suriyeli Ali Eney, yazdan beri Caylık otelinde sıcak su bulunmadığını ifade etti. Eney “İnsanlar yıkanmak için yemekhanede su ısıtıp odalarına taşıyordu. Artık bu da çare olmuyor, çünkü odalar ısıtılmıyor” dedi.

Otelin kazan dairesinin tadilata ihtiyacı var, fakat otelin bunu karşılayacak kaynağı yok. Üstelik yaklaşık bir milyon ruble gaz borcu ve 180 bin rublenin üzerinde elektrik borcu var.

70 yaşındaki Riyat Kat “İlk geldiğimizde otel masraflarımızın tümünü gençlik ve sivil örgütler bakanlığı üstlenmişti, daha sonra paranın bittiğini söylediler” dedi. Kat, gıda konusunda kendilerine vatandaşların yardımcı olduğunu, patates, sebze, çay ve diğer gerekli gıda ürünlerini getirdiklerini belirtti. Kat, özellikle Mozdok Kabardeylerinin ilgi gösterdiğini ve haftada üç gün ücretsiz Rusça kurslarından faydalandıklarını da ekledi.

Suriyeli geri dönüşçülerin hemen hepsi Rusya’da geçici ikamet iznini aldı, bazıları da sürekli ikamet izni alabildi, ancak halen iş bulmak konusunda zorlanıyorlar. Yaklaşık 15 kişi geçici işlerde, genellikle dairelerin tadilat işlerinde çalışıyor. Kadınların iş bulması ise daha zor.

Suriye’deki savaş bittiği taktirde geri dönüp dönmeyecekleri yönündeki bir soru üzerine Riyad Kat, mültecilerin Rusya’da hiçbir şeyleri olmadığını, ancak Suriye’deki evlerinin yıkıldığını ve geri dönecek yerleri olmadığını söyledi. Kat “Üstelik savaşın kısa süre içinde biteceğini sanmıyorum” dedi.

Suriyeli mültecilerin problemleriyle Kabardey-Balkar medya, sivil ve dini birliklerden sorumlu bakanlığın yurttaşlarla ve geri dönüşçülerle ilgilenen birimi takip ediyor. Bu birimin başkanı Fatima Jirikova, Caylık otelindeki sorunun kendilerine ulaştırıldığını kaydetti 

Başbakan Yardımcısı Muhamed Kodzokov da “Suriyelilerin Caylık otelinden bir başka otele yerleştirilmeleri konusu üzerinde çalışılıyor. Şu an için detaylı bilgi veremiyoruz” açıklamasında bulundu.

(Ajans Kafkas)

Sayı : 2013 11

Yayınlanma Tarihi: 2013-11-01 00:00:00