8 yılı geride bırakırken…

0
1978

 

Jıneps’te eleştirecek çok şey görüyorum. Ama yaşaması lazım. Çerkes meselesi için bir fon ayırdım, Jıneps’e de pay var”.

Bir okurumuzdan bu cümleler. Duygulandıran bu vb. cümleleri kuran, çevresindekileri abone yaparak, reklam verilmesini sağlayarak destek veren okurlarımızın teşekkür beklemediğini biliyorum. Zorlu yaşam koşullarında ekmeğini taştan çıkarmaya çalışırken gazeteye destek için çabalayan, gazete sayfalarına katkı için özveri ile emek veren, köşe ve araştırma yazıları ve çevirileri ile gazetenin içeriğini zenginleştiren arkadaşlarımızın da teşekkür beklemediğini biliyorum.

Kimliğimiz için önemli ve vazgeçilmez gördüğümüz iletişim kanallarından sadece biri olan gazetemiz 2014 yılında yolculuğuna ısrar ve inatla devam ederken desteklerin süreceğine ve artacağına inancımız tam.

Bütün ön yargılara ve karalamalara karşın, geride bıraktığımız 8 yılda rüştümüzü kanıtladığımızı düşünüyorum. Kimliğe dair yapılması gerekenler geniş bir kulvarda tanımlanabilir. Jıneps bu kulvarlardan birinde ve 8 yıldır ürettikleri suda değil kağıtta yazılı, çok somut. Bu anlamda samimiyetini kanıtlamış olmalı artık.

Gazetemize çeşitli nedenlerle küsen, aboneliğini bu nedenle yenilemeyen, hatta hiç abone olmayanların da “yiğidi öldür, hakkını ver” dediğini duyar gibi oluyorum.

Zaman zaman yazdığım ve söylediğim gibi, Türkiye kamuoyundaki Çerkes algısının olumlu yönde değişmesinde Jıneps’in dahli yadsınamaz. Bunu biz değil, Çerkesler dışındaki kamuoyu söylüyor ve yazıyor. Biraz esprili, biraz sitemkar bir yaklaşımla söylediğim gibi, Çerkes kamuoyundan çok Çerkes dışı kamuoyunda tanınır, bilinir ve sevilir Jıneps. Nedeni, Jıneps üzerinden Çerkeslerin de “demokrasi daha fazla demokrasi için” mücadele içinde olduğunun bilinmesi, anlaşılmasıdır. Yani aslında kimliğini yaşatmak, geliştirmek ve geleceğe taşımak uğraşısı içindeki Çerkeslerin varlığına sadece aracılık etmiştir Jıneps.

2005 yılında ilk sayısı yayınlanan Jineps, arada sahip değişikliği yapmak durumunda kaldı ve bir harf değişikliği ile Jıneps olarak devam etti. Şimdi 8 yılı geride bıraktık. Çerkes yayın yaşamına, Jıneps’e dair birbirini çağrıştıran, benzeşen çok yazı yazdım. İsterdim ki her yazı bir öncekinden farklı olsun, hep ileriyi göstersin. Desin ki abone sayısı 5 bin, baskı sayısı 10 bin oldu; desin ki haftalık bir gazetesi var artık Çerkeslerin; desin ki gazete yetmedi radyo da var artık; desin ki gazeteyi de içeren çalışmaların yürütüldüğü merkezimizde .., desin ki..

Bunları diyememenin sorumluluğu ve eksikliği bizim olsun. 8 yıllık yayın yaşamı ve 9. yılında inatla devam kararlılığında bir başarı ve olumluluk varsa okuyucumuzun olsun.

Nice yıllara..

Sayı: 2013 12
Yayınlanma Tarihi: 2013-12-08 00:00:00

Önceki İçerikBeşinci Parti Meclis’te
Sonraki İçerikSemerkov Aralık 2013
Yaşar Güven
1958’de, Düzce Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’nde doğdu. 1980 yılında İTÜ Gemi İnşaat ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Üyesi olduğu Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 50. yıl ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) 60. yıl Andaç çalışmalarının editörlüğünü yaptı. Her iki kurumun yönetim kurullarında görev aldı. Kurucusu olduğu firmada iş yaşamı devam ediyor. 2005 yılı aralık ayında yayın hayatına başlayan Jıneps gazetesinin kurulduğu tarihten itibaren yayın kurulu üyesi.