Avrupa’dan aşırı güç uyarısı

0
493

Gezi Parkı olaylarının ardından Türkiye’de inceleme yapan Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks tarafından bir rapor hazırlandı.

Aşırı güç kullanımı konusunda yoğun eleştiriye yer verilen raporda, gösteri ve toplantılarda biber gazı kullanımının neden olduğu insan hakları ihlallerinin yapısal sorun haline geldiği belirtilerek Türkiye’deki toplantı ve gösteri özgürlüğü ile ilgili yasal düzenlemeler eleştirildi.

Göz yaşartıcı bomba ve biber gazı kullanımının gündeme getirildiği raporda, İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından belirlenmiş Avrupa Standartları’nın uygulanması istendi.

Aşırı güç kullanımının sistematik bir sorun olarak görüldüğünün altı çizildi. Tekme ve yumrukla gözaltına alma, polis araçlarında copla dayak ve korkutma yöntemi kullanıldığı, Hrant Dink ve Nijeryalı Festus Okey örnekleriyle, güvenlik güçlerinin neden olduğu insan hakları ihlalleriyle ilgili gerekli cezalandırmanın yapılmadığı da vurgulandı.

Kadın polislerin azlığına, etnik ve dinsel azınlıkların düşük temsiline dikkat çekilen raporda, poliste egemen olan yapının, “militarist, devlet merkezci, milliyetçi ve muhafazakar” olduğu belirtiliyor.

Sayı : 2013 12

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz