Emniyetin Gezi Raporu açıklandı

0
421

28 Mayıs’ta İstanbul’da başlayıp 80 ile yayılan “Gezi Eylemleri”; güvenlik ve istihbarat birimlerince değerlendirmeye alındı ve bilançosu çıkarıldı


Emniyetten açıklanan bilgilere göre, 80 kentte 5 bin 532 eylem ya da etkinlik düzenlendi. Bir tek Bayburt olaylara sessiz kaldı.

Eylemlere yaklaşık 3 milyon 600 bin kişi katıldı. 5 bin 513 kişi güvenlik kuvvetlerince gözaltına alınıp, haklarında soruşturma açıldı. Olaylarla ilgili adli soruşturmalar sonunda 189 kişi tutuklandı…

Eylemler sırasında 4 bin 329 kişi yaralandı, 5 kişi yaşamını yitirdi. Bir polis düşerek hayatını kaybetti, 697 polis ise yaralandı.

Gezi Parkı şüphelilerinin yüzde 50’si kadın. Şüphelilerin yüzde 15’i ilkokul/ortaokul mezunu, yüzde 24’ü lise mezunu, yüzde 36’sı üniversite öğrencisi ve yüzde 25’i üniversite mezunu.

Devletin resmi kayıtlarına göre, şüphelilerin yüzde 56’sı 18-25 yaş, yüzde 26’sı 26-30 yaş, yüzde 17’si 31-40 yaş, yüzde 1’i 40 ve üzeri yaş grubundan. Şüphelilerin yüzde 78’si Alevi kökenli olup bazı sendika/sivil toplum örgütü, taraftar grupları içinde yer alanlar, ulusalcı, laik kesimler. Yüzde 12’si siyasi partilerle ilişkili, yüzde 6’sı marjinal sol oluşumlar içinde, yüzde 4’ü ise terör örgütleri ve yasal uzantıları içinde yer alıyor.

Gezi Parkı protesto eylemlerinin yarattığı tahribatın değeri ise yaklaşık 139 milyon lira olarak belirtildi.

Alevilerden tepki

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Merkezi Başkanı Ali Kenanoğlu,  güvenlik güçlerinin raporundaki  direnişe katılanların yüzde 78’inin Alevi olduğuna ilişkin veriye tepki gösterdi.

Kenanoğlu, toplumda ‘Alevilere fırsat verildiğinde bunlar bizim tepemize çıkar’ algısı oluşturulmak istendiğini belirterek  “Türkiye’de Alevi toplumuna güvenlik konsepti çerçevesinde bakılıyor. Bu geçmişte de böyleydi, günümüzde de böyle. Buradan kaynaklı olarak Alevi toplumunun bir bütün olarak genel bir fişlemeye tabi tutulduklarına inanıyorum” dedi.

Özel ise direnişe katılan diğer kimliklerin bilinmediğini ama Alevilerin bilindiğini vurgulayarak “Aleviler düşman ilan edildi. Bir yandan barış süreci diyor, bir yandan köprünün adını Yavuz Sultan Selim koyuyorlar. Gezi direnişinde ölenlerin beşi de Alevi. Yaralıların ise bence yüzde 90’ına yakını Alevi” dedi.

Emniyetten yalanlama

Emniyet Genel Müdürlüğü, Gezi olaylarına ilişkin raporla ilgili olarak Twitter’dan bir açıklama yaptı ve “Şüphelilerin belli bir bölümünün mezhepsel aidiyeti hususu haberde yanlış yorumlanmıştır. Belirtilen oran sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve çeşitli taraftar grupları içinde yer alan katılımcıların tümünü ifade etmektedir” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz