Rusya’yı sarsan patlamalar

0
445

Rusya’da tren istasyonu ve troleybüse yapılan bombalı saldırılarda 34 kişi öldü, 104 kişi yaralandı

Moskova’nın 900 km güneyinde yer alan Volgograd kentinde iki gün üst üste yaşanan patlamalarda toplam 34 kişi öldü, 104 kişi yaralandı.

İlk patlama 29 Aralık günü Volgograd-1 adlı garın girişinde gerçekleşti. Rusya’nın Sesi Radyosu saldırganın kimliğini Oksana Aslanova olarak verdi. Verilen bilgilere göre Türkmenistan doğumlu olup daha sonra Dağıstan’ın Derbent bölgesine yerleşen Tabasaran asıllı 26 yaşındaki Aslanova, Dağıstan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nde okudu ve Çeçen militan Mansur Velibekov’la evlendi. Aslanova 2008’de eşinin öldürülmesi üzerine Gasan Abdulayev’le evlendi.

30 Aralık’taki saldırı ise yerel saatle 08.10’da, Volgograd’ın Dzerjinski bölgesinde, 15 numaralı troleybüste meydana geldi. Rusya haber kaynaklarına göre troleybüste patlayıcılar, sonradan Müslüman olan 26 yaşındaki Pavel Peçenkin tarafından patladıldı.
Ulusal Terörle Mücadele Komitesi NAK yaptığı açıklamada, Volgograd şehrinde meydana gelen terör saldırılarıyla ilgili soruşturmaların devam ettiğini ve bazı sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Rbk.ru’da yer alan bilgiye göre, Rusya İçişleri Bakanlığı Volgograd yönetiminden yapılan açıklamada, patlamalardan sonra bölgede “Vikhr-Antiterör” (Kasırga-Antiterör) operasyonu kapsamında 700 kişinin göz altına alındığı bildirildi.

Brüksel merkezli sivil toplum kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu’nun (ICG) Kafkasya uzmanlarından Ekaterina Sokiryanskaya, Volgograd saldırılarının, öldürülen akrabalarının intikamını almak isteyen Çeçen kadınların eylemlerine benzemediğini, içlerinde sonradan din değiştiren Rusların da yer aldığı İslamcı radikaller tarafından yapılmış olma ihtimalinin çok güçlü olduğunu söyledi. Sokiryanskaya, Rusya güvenlik güçlerinin Soçi Olimpiyatları nedeniyle Dağıstan’daki Selefiler üzerinde çok yoğun baskı uyguladığını belirterek, devlet güçlerinin birkaç yıl önceki diyalog girişimlerini terk ederek cami ve okulları kapattığını vurguladı.

Batılı analistlerin bir kısmı ise terör olaylarının en çok Putin’in işine yarayacağına dikkat çekerek, Kuzey Kafkasya üzerindeki baskının artacağını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz