5. demokratikleş(me)me paketi

0
493

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Özel Yetkili Mahkemeler’in kaldırılacağını açıklamasından sonra çalışmaların hızlandığı 5. Demokratikleşme Paketi’nin ana hatları belli olmaya başladı.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın verdiği bilgiler, telefon dinlemeleri ile resmi belgelerin sızdırılmasına karşı önlemlerin artırıldığını gösteriyor. Paketin 15 maddelik bir düzenleme olduğu belirtiliyor. Hükümetin daha sonra ‘adli kolluk’u düzenleyen 20-25 maddelik bir paket göndereceğine dikkat çekildi.

5. Demokratikleşme Paketi’nin TBMM’de Anayasa Komisyonu gündemindeki 4. Demokratikleşme Paketi ile birleştirilmesi planlanıyor. 15 maddelik yeni pakette, TMK’nın 10. Maddesinde düzenlenen özel yetkili mahkemeler ve tüm imtiyazları da kaldırılacak. CMK’da da düzenlenen telefon dinlemelerde sınırsız ve keyfi dinlemelerin önüne geçilecek. Dinlemelerin çerçevesi yeniden belirlenecek. Buna göre, kimlik numarası, e-mail ve takma adla dinleme yapılamayacak. Dileme için somut bir gerekçe belirtilecek. Dinleme kararını iki savcı verecek. Telefon dinlemesine takılan üçüncü kişilerle ilgili de düzenleme var. Bu kişilerin konuşmaları davalarda delil sayılmayacak. Bir soruşturmadaki deliller bir başka soruşturmada delil olarak kullanılmayacak. Soruşturmanın gizliliğinin ihlali ilkesinin etkinleştirilesi amaçlandı. MİT, Emniyet, adli kolluk ve savcının filigran kullanması zorunlu kılınıyor. Böylelikle, dosyaların sızdırılmasının ve kimden sızdığının anlaşılması amaçlanıyor. Rıza Zarraf maddesi gibi yorumlara neden olan düzenleme tedbir kararlarına çeki düzen getiriyor. Suçlanan kişinin tüm mallarına el konulmayacak. Karar ancak isnat edilen suça konu oluşturan malla ilgili olacak. Tedbir kararında sadece savcılık yetkili olmayacak. MASAK gibi kuruluşlar da söz sahibi olabilecek. Ancak, bu formül üzerinde henüz netlik sağlanmadı.

 

Sayı : 2014 02

Yayınlanma Tarihi: 2014-02-25 00:00:00