“Big Brother” ölmedi içimizde yaşıyor!

0
484

AKP eliyle internete yeni düzenlemelerin getirileceğinin gündeme gelmesi, ciddi bir sansür kaygısına yol açarak hukukçuların ve internet kullanıcılarının sert eleştirileriyle karşılaştı.

. Veya bu karar başka bir yerde denetlenmiyor. Kişilerin veya kamu görevlilerinin suç olan, dolayısıyla gizli icra ettikleri rüşvet, yolsuzluk, irtikap gibi fiillerine dair bilgilerin yayınlanması, yani temel gazetecilik faaliyetinin “özel hayatın gizliliği”ne ilişkin denetimsiz hükümlerle engellenmesi sağlanacak gibi gözüküyor. Getirilen denetimsiz kapatma gücü, Google, facebook, twitter gibi sosyal mecralar dahil, içerik üreten ve yayan ya da yayılmasına aracı olan sitelerin “özel hayatın gizliliğinin ihlali” ve “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçeleriyle kapanmasının yolunu açıyor. O kadar ki, TİB “haklarım ihlal ediliyor” diye başvuran herkesin talebini kabul etmek, yani önce o siteyi kapatmakla memur ediliyor. Herhangi bir özel veya tüzel kişi ile kurum veya kuruluş “hakkım ihlal oldu” şu siteyi kapatın diyince TİB hiçbir incelemeye girmeden doğrudan web sitesini kapatma yetkisine sahip oluyor. Öte yandan TİB kendisine yapılan başvuruda hak ihlali yapılıp yapılmayacağını incelemeyecek sadece şekli olarak bakacak. Şekli olarak talep uygunsa erişimin engellenmesi uygulanacak.
Sonra 3 gün içinde mahkeme kararı getirmesi istenecek. Eğer mahkeme kararı getirilmezse site açılacak. Ama üç gün sonra mahkeme kararı getirmeden tekrar aynı web sitesinin kapatılmasını talep ederse TİB mahkeme kararı aramaksızın tekrar kapatma tedbiri uygulayacak. Bu durumda ilgili kişi konuyu takip ettiği sürece o web sitesi tamamen kapalı kalabilecek. Yasasının en vahim taraflarından biri de kullanıcıların tüm trafik bilgileri, abonelerin hangi sitelere girdiği, hangi e-mailleri attığı gibi veriler erişim ve yer sağlayıcılar tarafından  2 yıl boyunca saklı tutulacak. Bu veriler her istendiğinde TİB’e, emniyete, MİT’e verilecek. Bununla bilikte TİB çalışanlarına MİT personeline sağlanan dokunulmazlık zırhı da getiriliyor. Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı müsaade etmediği sürece haklarında ceza davası açılamayacak.

 

Sayı : 2014 02

Yayınlanma Tarihi: 2014-02-25 00:00:00