Müze Köy: Dondi-Yurt

0
505

Çeçenya’nın ilk açık hava müzesi Dondi-Yurt adlı mini köy, her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor

 

Urus-Martan’da yer alan Dondi-Yurt’un yaratıcısı Adam Satuev eski bir sporcu. Judo ve güreş sporlarını yapan Satuev, Sovyetler Birliği döneminde milli takımdaymış.
 

Satuev’in eskiye olan merakı nedeniyle 22 yıldır topladığı antika tabak, değirmen taşları, ibrik, kılıç, kama, ev gereçleri, fıçı, takı ve giysiler çoğalınca bir arsa alarak, eski Çeçen kulelerinin ve evlerinin kopyalarını yaptırmış. Yıllardır topladığı objelerle bugünkü müzeyi oluşturmuş. Satuev, müzedeki örsün 200 yıl öncesine ait olduğunu söylüyor. Sergide yer alan ve 1930’lu yıllara ait olan faytonu Urus-Martan’ın bir köyünde bulmuş, eski cami ve mezarlara ait taşları dağlardan ve nehir kenarlarından toplamış.
 

""

Dondi-Yurt’u ziyarete gelen konuklarla bizzat Satuev ilgileniyor ve birlikte gezerek müzedeki objeler hakkında tek tek bilgi veriyor. Satuev, Çeçenlerin tarihine dair bilgilerin sonraki nesillere aktarılmasının oldukça önemli olduğunu düşündüğü için de özellikle çocuklarla çok ilgileniyor. Çok iyi bir binici olan Satuev, bir kitabın kapağı için atı şaha kaldırıp poz verecek kadar da usta.
 

""

Müzede yer alan objelerden bazıları, ülke genelinde 170’den fazla sergide yer aldı.
 

""

Serap Canbek

 

 

Sayı : 2014 02

Yayınlanma Tarihi: 2014-02-18 00:00:00