Nart Caddesi, No:15

0
456

Soçi’nin Lazarev bölgesinde yer alan Ligoth köyündeki müze, Soçi Tarih Müzesi’nin şubesi olarak kültürel bir kurum görevini görüyor.

Kıyıboyu Şapsığ bölgesinin Ligoth köyü, Karadeniz kıyısına 13 km. uzaklıkta. Yüz yıldan eski bir binada, 2003 yılında açılan müze, sadece 40 kişinin yaşadığı köyde, Nart Caddesi No:15 adresinde… Sergi alanı 60 metrekare. Soçi’nin kuzey kısmının otokton halkı olan Kıyıboyu Şapsığlarının yaşamını ve kültürünü yansıtıyor. Müze, Dünya Çerkes Birliği’nin girişimiyle kurulmuş. Müze görevlileri Çerkeslerin tarihi, kültürü ve gelenekleri konusunda bilgi veriyor.

1864 öncesinde, Küçük Şapsığya’nın Ligoth büyük yerleşkesi, toplam on bin nüfuslu dokuz küçük köyden oluşuyordu. 1860’lı yıllarda, Kafkas-Rus Savaşı ve Çerkeslerin toplu sürgünü sonrasında Ligoth’un nüfusu adeta yok oldu ve 1869’da köyün adı Krasnoaleksandrov yapıldı. 1993 yılında köye eski adı yeniden verildi.
 

""

Bölgedeki doğal güzellikler arasında Aşe ırmağının sağ kolundaki “Yaşlılar Tepesi”, “Kurtuluş Mağarası” ve Psidax ve Şapsığ gibi şelaleler büyüleyici güzelliktedir. Kalej köyünden asma köprü yoluyla ulaşacağınız mağarayı, rehber eşliğinde gezebilir ve mağarayla ilgili eski efsaneleri dinleyebilirsiniz.

Müzeyi ve gezilecek yerleri ziyaret ettikten sonra Kalej’de Çerkes yemekleri eşliğinde dans topluluğunu izleyebilirsiniz.

Sayı : 2014 02

Yayınlanma Tarihi: 2014-02-25 00:00:00