“Bir halkı onurlandırırken diğerini aşağılamayın”

0
427

Rusya Federasyonu Sivil Meclisi, Kuzey Kafkasya’nın fethedilmesinin 150. yıldönümü konusunda bir toplantı düzenledi. APA haber ajansının belirttiğine göre toplantıda, Rusya Bilimler Akademisi’nin çeşitli enstitülerinin ve Kafkasya halkının çıkarlarını koruyan kuruluşların temsilcileri arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

“Fetih ya da işgal”, “Rusların Kafkasya’ya gelişi” gibi başlıklar konusunda farklı görüşlerin bildirildiği toplantıda konuşan Kafkasya Halkları Kongresi adlı sivil toplum kuruluşunun Başkanı Aslanbek Paskachev, Kafkasya Genel Valisi Yermolov’un anıtını dikmek isteyenlere karşı çıkarak, “Yermolov, ‘Son Çeçeni öldürünceye kadar savaşacağım’ demişti. Onun heykelini Kafkasya’ya dikmek isteyen Rus politikacı bu teklifiyle Çeçenleri kışkırtmaz mı? Heykeli öldürdüğü insanların yaşadıkları yerlere değil kendi köyüne ya da Moskova’ya dikin.

Eğer herkes Holokost’u tanıyorsa, Rus tarih yazımı Çarlık ve Sovyet birliklerince Çeçenlere ve diğer halklara uygulanan soykırım ve sürgünlere neden hiç değinmez? Rus tarihine göre Ruslar disiplin getirmek için Kafkasya’ya gitmiş. Bu gerçek değil. Taraflı bir görüş. Objektif bir yaklaşım değil. Tarihçiler bir halkı onurlandırırken diğerini aşağılamamalıdır” dedi.

Toplantıya katılan kuruluşlar Kuzey Kafkasya halklarıyla ilgili süreçlerin Rus tarihinde objektif olarak ortaya konmadığını söyledi. Karaçay Diasporası temsilcisi Aliy Totorkulov da Rus tarihçileri eleştirdi ve “Kafkasyalıların kanını döken bir Rus subayın heykeli Kafkasya’ya konulmamalıdır. Ayrıca tarihçiler Kafkasya’yı vahşi kabilelerin yaşadığı bir bölge olarak tanıtmaya son versin. Temeli olmayan suçlamalar yapılmasın” dedi.
(en.apa.az)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz