Kimlik böyle bir şey işte, bastıramazsınız, susturamazsınız!

0
436

Balçiçek İlter*

Karşılar mı? diye soran varsa aranızda, anlatayım…

Bugün Rus Konsolosluğu’nun önünde eylem yapıp dertlerini bağıracaklar… Haberi olmayanlara da ben yazayım dedim… 2014 Soçi Olimpiyatları, Çerkes Soykırımı’nın 150. yıldönümüne denk geliyor… Çerkesler Ruslar’ınSoçi’yi seçmesini Rusya’nın Çerkes Halkı’na yaptığı zulmün ve sistematik katliamın daimi merasiminin temsili kabul ediyorlar. Uzun zamandır yürüttükleri mücadele hakkında bir kaç önemli noktaya gelince….

– Çerkes Soykırımı, yerli halkın kasten yok edilmesine yönelik bir girişim ve Rusya tarafından hâlâ tanınmıyor. Soçi’de inşa edilen olimpik stadyumlar ve olimpik köy soykırım sırasında acımasızca katledilen Çerkeslerin toplu mezarları üzerinde…

-Ruslar tarafından işgal edildikten sonra adını orada katledilen Çerkes kanından alan “Kızıl Çayır” Krasnaya Polyana, gerçek adıyla Kbaada, 2014 Kış Olimpiyat Oyunları’nın merkezi olarak seçilen yer… 21 Mayıs 1864 tarihinde o zamanki tüm Çerkes nüfusunun yarısı 1.5 milyon erkek, kadın, çocuğun hayatını kaybettiği ve Kafkas-Rus Savaşları sonunda Rusların zaferlerini kutladıkları yer…

– Ayrıca Çerkesya’nın başkenti Soçi, 1 milyondan fazla Çerkes’in sürgün noktası. Bugün kalan nüfusunun çok büyük bölümü anavatanından uzakta yaşayan Çerkesler, dünyanın en büyük oransal diasporasına sahip millet. Çerkeslerin anavatanlarına dönüş hakkı maalesef yok.

-Rusya Devleti Başbakan Yardımcısı “Kafkasya’ya hiçbir yatırım yapılmayacağını” kamuoyuna duyururken, Olimpiyat öncesi bugün bölgede, protestocular gözaltına alınıyor bölgede yaşayanlar rızaları alınmadan, kendilerine verilen küçük bir tazminatla yerlerinden ediliyor.

-Rusya Federasyonu sınırları içinde ve Diaspora’da yaşayan Çerkeslerin hiçbiri istedikleri zaman Soçi kentini özgürce ziyaret edemiyor.

Sizce karşı olmakta haklılar mı?

Gelelim bugünkü eyleme…

Siz bu yazıyı okurken onlar sessiz bir protesto ile şöyle söyleyecekler…

‘’Bir kez daha, bu defa “Soçi’yi Bilin”

‘’Bilindiği üzere 22. Kış Olimpiyatları Çerkesya’nın kadim başkenti Soçi’de yapılacak. Bizler en başından beri olimpiyatların Soçi’de yapılmasına karşı çıktık ve bunun için elimizden geldiğince mücadele ettik. Yaşadığımız her yerden ses verdiğimiz mücadelemizde, Soçi’nin bir soykırım şehri olduğunu dünyaya anlatmaya çalıştık. Olimpiyatların Soçi’de gerçekleştirilmesine karşıydık çünkü:

Soçi bir soykırım şehriydi ve Rusya’nın Soçi’nin kanlı tarihini örtbas etmek isteyeceğini, Soçi bir Çerkes şehriydi ve Rusya’nın şehri bir Rus şehri olarak sunacağını, Soçi, Unesco’nun kültür mirası ilan ettiği bir alanda bulunan eşsiz bir doğal zenginliğe sahip bir şehirdi ve Rusya’nın bu zenginliği tahrip edeceğini, Soçi, insan hakları ihlallerinin yoğun olarak işlendiği vatanımızın bir parçasıydı ve Rusya’nın olimpiyat güvenliği bahanesiyle insanlarımızı hedef alacağını biliyorduk. Yanılmadık, ve Rusya endişe ettiğimiz çirkin eylemlerin tamamını gerçekleştirdi. Bugüne dek attığımız adımlarla, olimpiyatları engelleyemedik ancak mücadelemiz sayesinde: Çerkes diasporası Türkiye’de ve dünyanın farklı meydan ve sokaklarında vücut bularak kendisinin farkına vardı. Çerkes diasporası soykırım gerçeğiyle yüzleşti. İtirazımız dünya medyasına ulaşırken, Çerkes sorunu uluslararası bir boyut kazandı. Olimpiyatların gerçekleştirilmesine artık bir kaç hafta kaldı. Dünyanın pek çok şehrinden binlerce sporcu ve yüz binlerce sporsever vatanımıza yolculuk hazırlığı içinde. Milyarlarca insan televizyonları başında ülkemizde gerçekleştirilecek olimpiyatları izleme hazırlığı içinde. Rusya Soçi’yi Rus kültürünün mirası, geleceğe açılan bir kapı sloganıyla anlatırken biz de şehrin kanlı tarihiyle birlikte Çerkes kimliğini anlatma mücadelesi içindeyiz.’’

Herkese iyi pazarlar…

*Gazeteci

Türkiye Gazetesi, 2.2.2014

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz