Natalya Estemirova, doğum gününde anıldı

0
387

Memorial İnsan Hakları Merkezi, gazeteci ve insan hakları aktivisti Natalya Estemirova’nın doğum gününde bir etkinlik düzenledi.

15 Temmuz 2009’da Çeçenya’da öldürülen Estemirova yaşıyor olsaydı, 28 Şubat’ta 56 yaşına girecekti. Suçun failleri hala bulunmadı. Estemirova’nın doğum gününde, Memorial’in Moskova’daki konferans salonunda toplanan meslektaş ve arkadaşları ona dair anılarını ve düşüncelerini anlattı.

Memorial Direktörü Alexander Cherkasov, Estemirova’yı anlatırken, “Natalia Rus-Çeçen bir ailenin bireyiydi. Çeçenya’da okumuş ve tarih öğretmeni olmuştu. Sağlam kişilikliydi. Sabah 5’te kalkardı. 15 Temmuz 2009’da Grozni’deki evinin yakınlarından kaçırıldı. Randevusuna gelmeyince merak eden aktivist arkadaşları, onu aramaya başladı. İnguşetya’nın Gazi Yurt köyü yakınındaki Kafkas Otoyolu’nun yüz metre ötesinde yer alan bir ormanda cesedi bulundu.

Tırnaklarının arasında bulunan doku parçalarının sahibi hala bulunamadı. Katilini hala bilmiyoruz ama şunları biliyoruz: Natalia Estemirova güvenilir, dürüst ve mükemmel bir insandı. Onu uyarmak için ‘Moskova’ya gel, ayrıl oradan’ dediğimde ‘İnsanları korumam lazım, gelemem’ demişti. Kadirov’la anlaşmazlığa düşme nedeninin, Anna Politkovskoya’ya verdiği bilgiler olduğunu düşünüyorum. Çünkü Politkovskaya’nın makalelerinin neredeyse yarısında Natalia’nın materyallerinden yararlanılmıştır” dedi.

Anma toplantısında konuşan Memorial üyesi Oleg Orlov, “Estemirova’ya teşekkür borçluyuz çünkü halk onun sayesinde Çeçenya’daki işkence ve kayıplardan haberdar oldu” dedi. Estemirova’nın Kafkasya’daki arkadaşlarıyla Skype üzerinden kurulan bağlantıyla anılar paylaşıldı.

Etkinlikte Estemirova anısına bir film gösterimi de yapıldı. Litvanya-Finlandiya ortak yapımı  olan ve Mantas Kvedaravichyus’un yönetmenliğini yaptığı “Berzah” adlı filmde Çeçenya’daki işkence ve kayıplara dikkat çekiliyor. 2011’de yapılan film,  gerçek öykülerden oluşuyor. Yönetmen Kvedaravichyus bu filmi yapmak için üç yıl boyunca Çeçenya’da yaşamış.

(svoboda.org, kavkaz-uzel.ru)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz