90 yaşındaki öğretmen :Gugu Mutalievich

0
526

90 yaşındaki öğretmen :Gugu Mutalievich

90 yaşındaki öğretmen :Gugu Mutalievich

Rusya Federasyonu’nun görevdeki en yaşlı öğretmeni olan 90 yaşındaki Çeçen Shirvani Gugu Mutalievich, hayatını okul ve eğitime adadı. 2012 yılında emekli olan Gugu, iki ay geçmeden yeniden çaklışmaya başladı. Hergün yayan olarak Kurchaloy bölgesindeki Korenbenoy köyündeki okula gidiyor.

17 yıl çalıştığı okuldan 2012’de emekli olarak çocuklarıyla Gudermes’e taşınan Gugu, özlediği okula ve işine geri dönmüş. Gugu kendisini şöyle anlatıyor:

“1944 sürgünü sırasında 1957’ye kadar Kazakistan’da çeşitli işlerde işlerde çalıştım. Madencilik, boyacılık yaptım ama hep öğretmen olmak istiyordum. Bir okuldan ilk sınıflarda öğretmenlik yapmam için teklif aldım. Sonrasındaki tüm hayatım öğretmenlikle geçti.

İki oğlum Gudermes’te yaşıyor. Kızlarım evli. Bu köyden ve okuldan ayrılmaya dayanamadım. Tüm gün evde ne yapacaktım? Geri döndüm. Burası benim ikinci evim.

İnsanlar çocukluktan itibaren çalışmaya, terbiyeli ve saygılı olmaya alışmalı. Eskiden köyümüzün yakınındaki tarlalarda tütün yetiştirilirdi. Büyükler orada çalışırdı, küçükler de yardım ederdi. Ayrıca ders de çalışırlardı. Emek ve terin bedelini öğrenirlerdi. O zaman okullardaki eğitim sistemi daha anlaşılır idi. Şimdi herşey değişti. Çocuklar var olan eğitim sistemini anlamakta zorlanıyor. Bizler de öğretmenler olarak bu karmaşayı çözmeleri konusunda yardım ediyoruz.”

Okuldaki genç öğretmenler, deneyimlerinden yararlandıkları Gugu’nun ilkokul eğitimciliği ile ilgili farklı metod ve programları olduğunu söylüyor. Korenbenoy Okulu Müdürü Abdulkadir Umar, “Gugu sadece köyümüzün değil tüm bölgenin yaşayan efsanesidir. Benim ve kardeşlerimin de ilk öğretmenimizdi” diyor.

Gugu, yaşına rağmen son derece hareketli, gözlük bile kullanmıyor. Yazın sağlık kontrolü için Moskova’ya gideceğini söylese de bu yolculuğun asıl nedeni, Eğitim Bakanlığı’ndaki uzmanlarla Çeçenya’daki eğitim sorunlarını görüşecek olması… (kavpolit.com) Çeviri: Serap Canbek

Sayı :

Yayınlanma Tarihi: 2014-05-10 00:00:00