Sahabiye Çerkes kültürünün ışığında

0
542

Sahabiye Çerkes kültürünün ışığında

Sahabiye

Çerkes kültürünün ışığında

“Kitap yazmak” elbette yazarın işidir. Fakat “Şehir Kitapları” projesi başlatılmış ve siz de azınlık olarak yaşadığınız şehirde kültürünüze dair-maalesef ki her gün hızla eriyen bir kültür- bir şeyler paylaşma derdiyle yanıyorsanız; yazarken bulursunuz kendinizi. Yazar değilsinizdir evet. Üstelik yazdığınız dili sekiz yaşından sonra öğrenmişsinizdir. Fakat bu topraklarda yüz elli yılı geride bırakmışken, birilerinin hala, Çerkes Kültürünü bir iki farklı yemeğe ve bir şeşene eşitlemesi, sizi hakim olmadığınız bu alanda çırpınışlara iter.

“Sahabiye Çerkes Kültürü Işığında” isimli kitabın I. bölümünde, 1980’li yıllarda, Sahabiye Mahallesi’nde yaşayan ve kendilerini daha çok “Has Kayserilik” diye tanımlayan mahalle sakinleriyle ,kendilerine pek de benzemeyen Çerkes bir ailenin, oldukça da geniş bir ailenin, ilişkileri anlatılırken, II. bölümde aynı mahallede açılan Kuzey Kafkas Derneği’nin kültürel çalışmaları, bu çalışmaların mahalleye ve şehre katkılarından bahsediliyor.

İlkay Karaduman

 

Şehirler, ruhu olan canlı organizmalardır. Her şehrin, ruhunu açıklayan kendine göre bir dili vardır. Binlerce yılın birikimini yansıtan bu dili, şehirde büyüyen ve yaşayanlar daha yakından tanır. Hemşerileri şehirlerine gönül gözüyle bakar ve onun dilini yüreklerinde hissederek anlar. Şehirler esrarını en geniş şekilde kendinden hissettiği insanlara açar.

Heyamola Yayınları bu düşünceden yola çıkarak, Kayserili yazarların doğup büyüdükleri eski mahalle ve semtleri, kendi hayatlarında, ailelerinde ve yakın çevrelerinde yaşanmış örneklerle anlattıkları “Bir Nefeste Kayseri” Kitap Dizisi’ni okurlarına sunmaktadır. (Tanıtım yazısından)

Kitaptan:

"…Arkadaşım, elini arkasına bağlamış halıları incelerken, dükkân sahibine, ‘Bu adam Çerkes’ dedim. Bu sefer halıcı, Adil’i incelemeye başladı. Adil halılara bakar, halıcı Adil’e. Dükkân sahibi birden bana dönüp ‘Yahu bunlar da bize benziyormuş. Çerkes dedikleri böyle miydi!’ dedi." "…Geleneksel hale getirdiğimiz dernek gecelerinde “Şips P’aste Haber” adını verdiğimiz bir bölüm vardı. Kayseri Çerkeslerinin gündemini ve Türkiye gündemini birazcık tiye alan haberler olurdu Şips P’aste’de."

Sayı : 2014 05

Yayınlanma Tarihi: 2014-05-10 00:00:00