1 Mayıs Meydan Muharebesi

0
529

1 Mayıs Meydan Muharebesi

AKP’nin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanmasına izin vermemesi sebebiyle tüm İstanbul’da olağanüstü hal uygulanırken, polis gün boyu toplanmaya çalışan direnişçilere gaz ve plastik mermiyle saldırdı. Şişli’de DİSK’in bulunduğu Halaskargazi Caddesi sabah 06.00’dan itibaren araç trafiğine kapatıldı. Mecidiyeköy’den itibaren kapatılan yollara yayaların da geçmesine izin verilmedi. Aynı durum Taksim için de söz konusuydu. Oteller de kalan kişiler otel çalışanları nezaretinde polis barikatlarından geçirildi. Beşiktaş’ta Barbaros Caddesi başından polis tarafından kesildi ve Dolmabahçe yönüne tüm geçişler kapatıldı. Bunun yanı sıra Tarlabaşı Bulvarı, Akaretler, Sıraselviler, Gümüşsuyu, Tophane, İstiklal Caddesi, Rumeli Caddesi, Pangaltı ve çevre sokaklar da kapatıldı. Taksim, Karaköy, Mecidiyeköy, Şişli ve Beşiktaş’a toplu ulaşım kesildi. Beylikdüzü- Topkapı hattı dışında metrobüs, Levent-Hacıosman hattı dışında metro seferleri ile vapur seferleri iptal edildi. Akşam saatlerinde seferler normale dönmeye başladı.

Okmeydanı’nda 1 Mayıs kutlamasına katılmak isteyenlere yönelik polis saldırısı sabah 07.30’da başladı. DİSK’e çıkan yollardaki polis ablukası nedeniyle işçiler DİSK ve çevresine ulaşmakta zorluk çekti. Sabah 09.00’dan itibaren DİSK’e çıkan ara sokaklarda polisin gaz bombalı saldırıları yaşandı. Mecidiyeköy köprüsü üstünde E-5 karayolunda Eğitim-Sen üyelerine de gaz atıldı. Polisin biber gazlı müdahalesinden Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalanlar da etkilendi. Saat 11.00’de DİSK’ten Taksim’e yürüneceğinin açıklanmasının ardından Halaskargazi Caddesi üzerinde kortej oluşturan grup polisin saldırısına maruz kaldı. Ara sokaklarda polis saldırısı sürerken çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

Beşiktaş’ta polis anonsları sabah saat 07.00 itibarıyla başladı. Saat 09.00 sularında polis Beşiktaş Barbaros Bulvarı ve Köyiçi’ne gaz bombalı, tazyikli suyla ve plastik mermiyle saldırmaya başladı. Beşiktaş halkı camlardan tencere tava ve “Katil polis” diyerek şiddet uygulayan polislere tepki gösterdi. Abbasağa Parkı etrafındaki evler, polisin yoğun gaz saldırısı nedeniyle boşaltıldı.

Taksim Meydanı sabahın ilk saatlerinden itibaren araç ve yaya geçişine tamamen kapatıldı. Meydan’ın yanı sıra İstiklal Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu ve Sıraselviler de tamamen polis ablukasındaydı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve 50 kişilik bir grup 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri Kazancı Yokuşu'nda karanfiller bırakarak andı. Atalay; "İsteyen istediği yerde kutlasın 1 Mayıs'ı. Bu hoşgörü çok görülmemeli, biz Kadıköy'deyiz. Diğerleri Taksim istiyor. Bu hoşgörü topluma çok görülmemeli" diye konuştu. 11.00’e doğru Tarlabaşı’nda ara sokaklarda polis saldırısı başladı. İstanbul Barosu’ndan bir grup avukatın ise Taksim’e girmesine izin verilmedi.

Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin de aralarında olduğu gruplar 1 Mayıs için Kadıköy’de toplandı. Kadıköy tamamen trafiğe kapatıldı.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre polis saldırıları sonrasında, 142 kişi gözaltına alındı, 90 kişi hastaneye kaldırıldı. Hastanelere kaldırılanlardan 19'unun da polis olduğu duyuruldu.

Ankara'da durum İstanbul’dan farklı değildi. Binlerce kişi 1 Mayıs kutlamaları için tren garında toplanarak yürüyüşe geçti. Yürüyüşe Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) yanısıra birçok sivil toplum kuruluşu da katıldı. Sıhhiye Meydanı'na doğru yürüyen kitleye polis gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermiyle saldırdı. Onlarca kişi gözaltına alındı.

Sayı : 2014 06

Yayınlanma Tarihi: 2014-06-10 00:00:00