Bir resmin öyküsü

0
554

Bir resmin öyküsü

Bir resmin öyküsü

1841’de Soçi’de çizilen bu resim, dönemin önemli olaylarını yansıtıyor. Resimde ortada yer alan (soldan 4.) beyaz Çerkeskalı yaşlı adam; Geçba prenslerinin en güçlü ve etkilisi olan Geçba Arslanbey’dir. Soçi kıyısındaki kentin bir kısmı ona aittir.

Geçba Arslanbey, 18. yüzyıl sonlarında Sohum naibiydi. Prensin ismi, bu çalışma için yaptığı taslak çizimlerin birinde Grigory Gagarin tarafından bizzat doğrulanmıştır.

En soldaki kişi ise önemli politikacılardan Katz Maan’dır. Abhazya’nın mahkeme başkanıdır ve Rusya tarafından tümgeneralliğe yükseltilmiştir. Kararlı bir komutan, başarılı bir diplomattır ve isyanları başarıyla bastırmıştır.

Sivri sakallı prens ise Soçi’nin yöneticisi Ali Ahmet Aubla’dır. Geçba Arslanbey’in solundaki kişi Zoskan Amarşan’dır. Rusya’yı destekliyordu ve 1837’de Çar’la bir anlaşma imzalamıştı. 7 Ekim 1841’de bir çatışmada öldü.

Sağdan 4. Kişi ise genç prens Rüstem İnalipa’dır. Rüstem İnalipa’nın atalığı bir Ubıh liderdi.

Resimde, Abhaz prenslerin dışında muhafızları yer almaktadır. Gagarin bu kişilerin resim eskizlerini 1841’de Soçi ve Adler civarında çizmiş daha sonra bu eseri oluşturmuştur. (www.adygi.ru)

Çeviri: Serap Canbek

 

 

Sayı : 2014 06

Yayınlanma Tarihi: 2014-06-10 00:00:00