Gezi direnişinin yıldönümünde polis saldırısı

0
479

Gezi direnişinin yıldönümünde polis saldırısı

Gezi Parkı direnişinin 1. yıldönümünde polis, Gezi Parkı'nı sabah saat 11:00'de kapadı. Anadolu'dan Avrupa'ya giden tüm vapur seferleri de saat 15:00'ten itibaren iptal edildi. Öğleden sonra Gezi parkının önünde kitap okumak isteyen bir gruba, polis trafiği engellediklerini söyleyerek izin vermedi. Daha sonra Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi de kapatıldı. Polis gazetecileri de Taksim Meydanı'na sokmadı. CNN International İstanbul muhabiri Ivan Watson, canlı yayın esnasında Taksim Meydanı'nda kısa süreliğine gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Watson, o anda twitter'dan "Ben ve ekibim canlı yayının ortasında gözaltına alındık. Bir polis beni arkamdan ittirdi" diye yazdı. HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Gezi parkı merdivenlerine bir demet papatya bıraktı. Gezi Komünü mutfağı ise İstiklal Caddesi üzerinde ücretsiz yemek dağıttı. Polis 19.00’da yapılan toplanma çağrısından önce Mis Sokak'ta iki kişiyi gözaltına alındı. Ayrıca polis Taksim Meydanı'na bakan bir binanın 5. katından "Korkmayın" yazılı pankart asan iki kişiyi ve Taksim'de bir belediye otobüsü dolusu kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan birçok kişi ters kelepçe takılarak Küçükparmakkapı Sokak'ın girişinde duvar dibinde bekletildi.

Taksim Dayanışması üyeleri ise 18.00’da meydana girmek üzere yürüdükleri sırada polis ablukasına alındı. Yapılan görüşmeler üzerine polis meydana izin vermeyeceklerini söyledi. Dayanışma üyeleri ve İstiklali dolduran kalabalık polis barikatı önünde oturma eylemine başladı. Çağrının yapıldığı saatte polis eylemcilere sert bir şekilde gaz bombalarıyla saldırdı. Sivil polisler birçok eylemciyi darp ederek gözaltına almaya başladı. Öte yandan Galatasaray Lisesi önünde konuşlanan polis de tünel tarafından gelen eylemcileri gaza boğarken, görüntü almaya çalışan çok sayıda gazeteciyi de darp etti.

Saldırıdan kısa bir süre sonra Taksim Dayanışması basın açıklamasını İstiklal Caddesi’nde yaptı. Basın açıklaması sürerken Cihangir, Sıraselviler ve Taksim’in ara sokaklarında polis saldırısı devam etti.

İstanbul Valiliği’nin şehir hatları vapurlarını durdurması üzerine Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçemeyenler Kadıköy Çarşı içerisinde Kilise Meydanı’nda forum düzenledi. Kadıköy'de yapılan forumdan Boğaziçi Köprüsü'nden Taksim'e geçme kararı alındı. Yürüyüş başladı. Ancak Taksim'e gitmek isteyenlere Dörtyol'da polis saldırısı yapıldı. Göztepe mevkiinde E-5 karayolundan yürüyenlere çevik kuvvet ekipleri saldırdı. Gece geç saatlere kadar süren polis şiddeti sonucunda 127 eylemci gözaltına alındı.

İstanbul ile birlikte eş zamanlı eylem yapılan iller Ankara ve Adana’da da eylemciler polis saldırısıyla karşılaştı. Ankara’daki saldırı sırasında Ethem Sarısülük’ün kardeşi Cem Sarısülük, 4 avukat ve 2’si 18 yaşından küçük 47 kişi gözaltına alındı.

Sayı : 2014 06

Yayınlanma Tarihi: 2014-06-10 00:00:00