Kafkas Dernekleri Federasyonu

0
434

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun düzenlediği 21 Mayıs etkinliği, İstanbul Kartal’daki Sürgün Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun düzenlediği 21 Mayıs etkinliği, İstanbul Kartal’daki Sürgün Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Ellerinde pankart, döviz ve binlerce bayrak taşıyan katılımcılar, Kartal Trabzonspor Tesisleri önünde kortej oluşturdu. Anavatandan gelen misafirlerin de hazır bulunduğu kortej, CHP Milletvekilleri Engin Özkoç ve Faik Tunay ile Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ün katılımlarıyla yürüyüşüne başladı. Sloganlar eşliğinde yaklaşık bir kilometrelik yürüyüş sonrasında Sürgün Anıtı'na ulaşıldı. Hümeyra Yılmaz ve Mesut Zorlu'nun sunumlarıyla Sürgün Anıtı yanında kurulan sahne programına geçildi.

Çerkes Soykırım ve Sürgünü'nde yaşamını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve yaşamını kaybedenler için dualar okundu. KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, açılış konuşmasına Soma’da yaşanan maden faciasında yaşamını kaybedenlere başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileyerek başladı. Atalarımızın yaşadığı trajedi hakkında kısaca bilgi verdikten sonra Aslankaya, “Bugün burada, Çerkes Soykırım ve Sürgünü'nün, Rusya ve Türkiye başta olmak üzere tüm ülkeler tarafından tanınmasını, uğradığımız tarihsel haksızlıkların telafi edilmesini talep etmek için toplandık. Muhataplarımız Çerkes Sorunu'nun varlığını kabul etmelidir. Sorunun tarihsel boyutları ve günümüze yansımaları, Rusya, Türkiye yetkilileri ve Anavatan-Diaspora Çerkes temsilcilerinin katılımı ile uluslararası görüşmelerde ele alınmalıdır” dedi.

21 Mayısların günümüzde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilmesi noktasına, Federasyon ve derneklerin dayanışması ile ulaşıldığını belirten Aslankaya, bu yıl Türkiye genelinde 21 Mayıs etkinliği düzenleyen derneklere ayrı ayrı teşekkür etti.

Daha sonra kürsüye gelen, CHP Milletvekilleri Faik Tunay, Ergin Özkoç ve Kartal Belediye başkanı Altınok Öz, konuşmalarında Çerkeslerin acılarını paylaştıklarını ve desteklerinin devam edeceğini söylediler.

Anavatandan gelen misafirler adına DÇB Başkan Yardımcısı Hafıtse Muhammed konuşma yaptı. Sunucular tarafından okunan metinlerde Çerkes Soykırımı ve Sürgünü ile geçmişte ve günümüzde yaşananlar konusunda bilgi verildi. Ağıtların okunması sırasında yakılan meşaleler eşliğinde denize çelenk ve karanfiller bırakıldı. Etkinlik, bine yakın meşale ile gerçekleştirilen Sürgün Anıtı Yürüyüşü ile sona erdi.

Sayı : 2014 06

Yayınlanma Tarihi: 2014-06-10 00:00:00