Ünlü profesörden üzücü veda

0
504

Abhaz biliminsanı Profesör Yuri Argun 4 Temmuz’da hayata veda etti. Sohum’da düzenlenen büyük bir törenin ardından memleketi Gudauta’da toprağa verilen 1938 doğumlu Argun, on çocuklu bir ailenin evladı olarak yetişti. Babası Stalin dönemi baskı politikalarından zarar görmüş bir kişiydi. Önce idama mahkum edilmiş, ardından da cezası Sibirya’da beş yıl çalışma kampına gönderilmeye çevrilmişti.
Orta ve lise eğitimini Gudauta’da tamamlayan Yuri Argun ardından Sohum Pedagoji Enstitütüsü’nü bitirdi. Bir süre Sovyet Abhazya Gazetesi’nde çalışan Argun, 1961 yılında Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi N. Maclay Etnografya Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. Tezi ise Bzıp Abazalarının Modern Yaşam ve Kültürü üzerineydi. Abhazya’ya döndükten sonra Abhazya Devlet Müzesi’nde çeşitli görevler üstlendi. 1977 yılında Leningrad (bugünkü adıyla St. Petersburg) Etnografya Enstitüsü ile beraberce hazırladığı “Abhazlar” isimli sergisi Sovyetler çapında yankı uyandırdı ve kendisine büyük bir ün kazandırdı.
1977 yılında 130’lar Dilekçesi olarak da bilinen Abhaz aydınların Moskova’ya yolladığı ve Abhazya’nın statüsü ile ilgili çeşitli talepler içeren metnin en önde gelen organizatörlerinden biriydi. Görüşlerini cesaretle savunması yüzünden görevinden alındı ve Komünist Partisi’nden ihraç edildi. Ne var ki halkın bu karara yoğun öfkesi nedeni ile bu kararlar hayata geçirilemedi. Olaylı geçen bu dönemin ardından Yuri Argun Dirmit Gulya Abhaz Dil, Edebiyat ve Tarihi Enstitüsü’ne seçildi. 1979 yılından itibaren Abhazya Devlet Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu. Bu üniversitede profesörlük ünvanı da aldı.
Üretken bir bilim insanı olan Yuri Argun 200’ü aşkın bilimsel çalışmaya imza attı. Bunların içinde en önemlilerinden biri Abhazların tarihi ve etnolojisini ele alan “Abhazlar” (2007, 2012 Moskova) isimli monografın bilimsel editörlüğüydü. Bu çalışması ile Abhazya Devlet Bilim Ödülünü kazandı. Argun Dünya Çerkes Birliği ve Abhaz-Abazin Kongresi’nde yöneticilik de yaptı. Ağır hastalığına rağmen son yıllarını Abhaz Diasporasının tarihi ve etnolojisi ile ilgili çalışmaya adamış olan Yuri Argun evli ve biri kız, iki çocuk babasıydı. (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz