Kimliğin siyaseti “demokrasi, daha fazla demokrasi”dir

0
407

Ülkenin siyasi ikliminin sonucu olduğuna inandığımız sorunun, toplumda kutuplaştırma yaratmadan ve onulmaz izler bırakmadan, aklın yol göstericiliğinde çözüleceğini umuyoruz. Toplumumuz yaşadığı hemen her soruna çözüm üretme konusunda deneyimlidir. İç dinamikleri ile gelişmesi, savaş-soykırım ve sürgün sonucu kesintiye uğramış olsa da, düğünlerde silah kullanılmasının yasaklanması konusunda olduğu gibi toplumsal reflekslerini henüz yitirmiş değil. Gençlik Komisyonu’nun görevden alınması sorunun çözümüne değil bitirilmesine yönelik bir girişim olup “biz yaptık oldu” ile sorunlar çözülemiyor, ancak ertelenebiliyor.
Yaşanan bu olay, siyasi partilerde ve derneklerimizde eş zamanlı yönetici pozisyonunda görev alma konusunda, bir ilke oluşturulması gerekliliğine işaret etmektedir. Tüzüklerde yazılı maddeler dışında etik açıdan uygun olanın uygulanması için doğru teamüllerin oluşması, oluşturulması gerekmektedir. 2015 yılında ülkede genel seçimlerin yapılacağı da dikkate alınarak şimdiden konuyla ilgili girişimde bulunulmalı. Yanı sıra siyasi partilerin seçim propagandası için derneklerimizle kuracakları ilişki konusu da değerlendirilmeli. İlişkilerin çerçevesi netleştirilirken diğer yandan siyasilere Çerkes kimliğine dair beklentiler ve taleplerin açıklıkla iletilmesi konusu da değerlendirilmeli.
Hemen her sosyal tabakaya mensup dernek üyesi Çerkeslerin, mevcut siyasi partiler ve inisiyatifler üzerinden siyaset yapması, parti üyesi olması doğaldır. Parti adına belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, hatta milletvekilliği adaylığı da doğaldır. Bu adaylıklar dernek üyeliğine engel de değildir.Ancak böyle görevlere talip olan üyelerin derneklerde yönetici pozisyonlara talip olmaması, hatta yönetici pozisyonda ise istifa etmesi gerekir. Benzer bir uygulama Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği ve bağlı Odalarda da uygulanmakta, mevcut YK’larda görevli olalar siyasi partilerde adaylıkları söz konusu olduğunda istifa etmektedir.
Kimliğe dair sorunların siyasi olduğu net. Bu anlamda söz konusu olan bir zamanların –hatta halen de dillendirilen- “derneklerde siyaset yapmayın” statükocu yaklaşımı değil, kutuplaştırıcı siyasi parti propagandalarının yapılmamasıdır. Kimliğin siyaseti “demokrasi, daha fazla demokrasi”dir.

Jıneps YK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz