Düzce Derneği gençleri, “Çerkeslik Xabze’dir” dedi

0
621

Düzce Adıge Kültür Derneği Gençlik Komisyonu’nun, Yönetim Kurulu’na (YK) yönelik, çok ciddi ifadeler taşıyan bir çıkışı oldu. Bu çıkışı destekleyen, bir kısım Dernek üyesi ve bir kısım eski başkanın imzası ile -imzacılar içinde Dernek üyesi olmayanlar da var- Yönetim Kurulu’na yöneltilen sorular içeren ”Açıklayın” metni yayınlandı. Daha sonra YK bir açıklama yaptı.
Gençlik Komisyonu çağrısını, destek verenlerin yayınladığı metni ve YK açıklamasını veriyoruz.
Yanı sıra gençlere yönelttiğimiz soruları, gençlerin sözcüsü olarak Kanşav Sezgin yanıtladı. “Açıklayın” metni ile YK’ya sorular yönelten ve gençlere destek verenlerden Dernek YK eski üyelerinden Mustafa Kavaklı ile kısa bir söyleşimiz oldu. YK Başkanı nezdinde YK’ya da sorular yönelttik. YK Başkanı, konunun uzamasını istemedikleri ifade edince ısrarcı olmadık.
Gazetemiz mizanpaj aşamasında iken Gençlik Komisyonu’nun YK tarafından görevden alındığını ve yeni bir komisyon kurulduğunu öğrendik.

İyi yaşlı olmayan yerde iyi genç olmaz

                                                                   Çerkes Atasözleri: M. Yasin Çelikkıran

Düzce Adıge Kültür Derneği Gençlik Komisyonu’ndan çağrı

Dernekler, kültürün sürdürülebilirliği açısından önem arz eder. 12 Eylül sonrası birçok zorlukla yeniden kurulan derneğimizin bugün geldiği durum içler acısıdır. Hayatı boyunca Xabze’yi referans almış kişilerin tasfiyesi, kültürümüzün savunucularının umutsuzluğu büyük bir boşluk doğurdu, bu boşluk başka bir şey üretti: Git gide gericileşen, yozlaşan, Xabze’den uzak… Şu anki yönetim, Xabze’yi özendirip sevdirmek ve toplumsal yaşamın bir parçası olmasını sağlamak bir yana, siyasi çıkarları için Xabze’nin karşısında gericilik ve gerici odaklarla ortak hareket etme yönelimini birçok kere açık etmiştir. Yönetime hatırlatmak istiyoruz: Çerkeslik Xabze’dir. Ve soruyoruz: Bir Çerkes kurumu değerlerimizi korumuyorsa ne işe yarıyordur?
Bu karanlık zihniyet üniversiteliye, gençliğe düşman bir tutum sergilemiş, kültürümüzle hiçbir bağı olmayan insanları öne sürmüş, kültürüne dair kaygı taşıyan hemşerilerimizi kendi elleriyle uzaklaştırmıştır.
-Yemek vermekten öteye gidemeyen dernek yönetiminin eğitimciler için verdiği yemeğe, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in duyurulmadan katıldığını biliyoruz. Dernek başkanı Murat Caymaz’ın mevcut iktidarla yakınlığını da çok iyi biliyoruz.
-Derneğimizin ekibi, Türkçe’de “birlikteyiz” anlamına gelen TIZEĞUS, belediyeye peşkeş çekilmiştir. Gençlerimiz, sokaklarda kültürümüzle uzaktan-yakından ilgisi olmayan etkinliklere katılmaya mecbur bırakılmış, mevcut yönetim bu durum üzerinden prim yapmıştır. Bu, apaçık protokol yalakalığıdır.
-Derneğimizin geleneksel olarak düzenlediği “Bayramlaşma” etkinliğine 29 Temmuz tarihinde bir yenisi eklendi. Süregelen etkinliklerden farkı ise bayramlaşmaya Metin Kaşıkoğlu gibi isimlerin de aralarında olduğu AKP’li bir heyetin katılıp, cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair siyasi propaganda yapmasıydı. Hemşerilerimizin samimi duygularla katıldığı bu etkinliğin kimsenin haberi dahi olmadan, duyurulmadan bu noktaya evrilmesi asla meşru değildir. Yönetim bu duruma zemin hazırlamakla geri dönüşü olmayan bir hata yapmıştır. Bu, apaçık artniyettir.
Mesele siyasidir. Tayyip Erdoğan’ı “padişah” ilan eden, at sırtında karşılayan zihniyetin hiçbir şey üretemeyeceği açıktır!
Tarif etmeye çalıştığımız süreç içerisinde dernek, dört duvardan ibaret hale gelmiştir. Bugün, bu kirlilik cemiyetimize sıçramıştır:
Bayramcı köyünde (BramceHabl) geleneksel olarak düzenlenen voleybol turnuvasını bu sene Apsny takımı kazandı. 29 Ağustos tarihinde oynanan final maçının ardından Abhaz bayrağı açan Apsny takımına AKP milletvekili İbrahim Korkmaz’dan tepki geldi. Korkmaz, bayrağı indirmelerini, aksi takdirde ödüllerinin tarafından verilmeyeceğini ve çekilecek fotoğraf karesinin içinde bulunmayacağını dile getirdi.
Sorumlu tekil tekil insanlar (İbrahim Korkmaz vs.) değil muhakkak. Sorun, bayrak/protokol krizi olarak da tarif edilemez. Tekrar altını çizmek gerekir: Mesele siyasidir.
Abhazya 1992’de bağımsızlık savaşı vermiş, bağımsızlığı birçok ülke tarafından tanınmış bir devlettir. Türkiye, Abhazya’nın bağımsızlığını tanımamaktadır. Mevcut hükümet, emperyalizmin “Kafkasya politikaları” yürütücülerindendir. Kuşkusuz, İstanbul’da seçim sandıklarına müdahale eden zihniyet ve bu zihniyetin savunucuları bugün cemiyetimizde boy göstermiştir. Mahkûm edilmesi gereken bu karanlık zihniyettir.
Gençlik Komisyonu olarak mevcut yönetimle aramızda hiçbir ortak zeminin bulunmadığını hemşerilerimize duyuruyoruz.
Thamade’lerimizi, derneğimizin kurucu iradesini, cemiyetin aydınlık yüzlü gençlerini, Xabze’yi açık bir şekilde hayatının merkezine koyanları bu gidişata dur demeye çağırıyoruz.

Düzce Adıge Kültür Derneği Gençlik Komisyonu

Düzce Adıge Kültür Derneği Yönetim Kurulu’na,

AÇIKLAYIN:
Gençlerle hemfikiriz; bizce de Çerkeslik, Xabze’dir. Çerkeslik sizin için ne ifade etmektedir?
Derneklerin amacı kültürümüzü korumak ve ileriye taşımaktır. Bugün siyasi çıkarlarınız Xabze’nin önüne nasıl geçiyor? Bulunduğunuz statüyü şahsınız olarak mı elde ettiniz, yoksa dernek başkanı olarak mı? Sizce de siyasi çıkarların Xabze’nin önüne geçmemesi gerekmez mi?
Her partinin yerel seçimler öncesi ziyaret ettiği derneğimize, AKP Belediye Başkan Adayı Mehmet Keleş’in iki kez gelmesini bize ve toplumumuza nasıl izah edebilirsiniz? Sayın Keleş ve AKP ile yakın alakanızı dernek başkanı sıfatınız ile birlikte gündeme getirmek dernekçilik teamülleri ile bağdaşıyor mu? Bu ilişkilerinizin dernek ile toplum ve gençlik nezdinde yarattığı gerilimin sorumluluğunu üzerinize alabilecek misiniz?
Bayramlaşma etkinliğine iyi niyetlerle gelen insanların siyasi propagandaya maruz kalmasına ve toplumumuzun kendisini kullanılmış hissetmesine nasıl göz yumarsınız?
Çocuklarımız, gençlerimiz kültürümüzle ilgisi olmayan etkinliklere yıllarca katıldılar. Sizin dernek gençlerine bakışınız nedir? Çerkesliği yarınlara taşıyacak bu gençlere neler vaadediyorsunuz?
Dil, şüphesiz en büyük mirasımızdır. Bize düşen görev, dilimizi korumak, özendirmek ve yaygınlaştırmaktır. Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü sizin için neden önemli? (Üniversitede kurulan toplulukta 40 Çerkes öğrenci bulunmaktadır. İlk zamanlarda, derneğe gelmeye hevesli bu gençlerin zamanla dernekten soğumalarının nedenlerini açıklayabilir misiniz?)
Ortaya kültürel bir şeyler koyulduğu müddetçe derneğin işleyeceği çok açıktır. Bugün dernek tabeladan ibarettir. Hemşerilerimizin dernekle arasında mesafe olmasını, -birçoğumuz dâhil- hemşerilemizin dernekten uzaklaşmasını nelere bağlıyorsunuz?

Kemal Sezgin(Eski Başkan), Haşim Altan, Afitap Altan(Eski Başkan), Erdoğan Ayan(Eski Başkan), Cemil Özbek, Doğan Eser, Ersin Özen, Mustafa İzgin, Recai Özgüner, Barış Özbek, Ferit Varol, Aykut Kap, Hilmi Taşkın, Cüneyt Hakan Arslan, Birol Güney, Mustafa Kavaklı, Güner Cicu, Özcan Zorlu, Gürcan Zorlu, Muharrem Hızel, Çetin Kap, Bahattin Kap, Mahmut Ataseven, Ahmet Ataseven, Cihan Gündüz.

Düzce Adıge Kültür Derneği Yönetim Kurulundan Kamuoyuna Duyuru

İLGİ: http://www.change.org/p/d%C3%BCzce-Adıge-%C3%A7erkes-derne%C4%9Fi-y%C3%B6netim-kurulu-d%C3%BCzce-Adıge-%C3%A7erkes-derne%C4%9Fi-y%C3%B6netim-kurulu-nun-bu-sorular%C4%B1-cevaplamas%C4%B1n%C4%B1-talep-ediyorum

Son günlerde bazı internet sitelerinde Yönetim Kurulumuz ile hiçbir bilgi alışverişinde bulunulmadan, Derneğimiz Yönetim Kurulu aleyhinde yayınlanan yazıların içerisinde geçen asılsız, karalayıcı ve hakaret içeren suçlamaları reddediyoruz. Aleyhimizde imza kampanyası başlatılırken derneğimiz gençlerinden bazılarının da bu olaya alet edilmiş olmalarını talihsizlik olarak nitelendiriyoruz.
Derneğimiz Yönetim Kurulu olarak geçtiğimiz her iki dönemde de Genel Kurulumuzun takdiri ile bu vazifeyi üstlenmiş olup, tüm faaliyetlerimiz hakkında ki detaylı bilgileri düzenli olarak yapılan Genel Kurul toplantılarımızda üyelerimize sunmaktayız. Ayrıca istendiğinde bireysel olarak da bilgi vermekteyiz.
Söz konusu yazıda imzası olan Dernek üyelerimizi Derneğimizin amaç ve ilkelerine aykırı davranışlarından dolayı kınıyoruz. İlgili yazıda imzası bulunup Derneğimiz üyesi olmayanlar bu konu hakkında Yönetim Kurulumuzun muhatabı değillerdir.
Yönetim Kurulumuzun tek ve nihai muhatabı Derneğimizin Genel Kuruludur. Yönetim Kurulumuz olağan genel kurul tarihi olan 2015 Ekim ayına kadar görevinin başındadır.
Durumu kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

Düzce Adıge Kültür Derneği Yönetim Kurulu
Başkan: Carme Murat Caymaz, Başkan Yardımcısı: Ğukapse Muharrem Seçgin, Sekreter: Abreç Canberk Canbulat, Muhasip: Kopash Davut Yıldırım, Üyeler: Haçemiz Sinan Özmeç, Nemerko M. Uğur Nemlioğlu, Yefhtale Enes Öz, Çıramıko Tennur Coşkun, Sağuç Sibel Sakuç, Çetaw SetenayCengiz, Jane Yusuf Jan, Hağek Uğur Güneş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz