Saakaşvili’nin mal varlığına el konuldu

0
535

Gürcistan Başsavcılığı, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin ve ailesinin mal varlığına el koydu. Gürcü lider eşi, annesi ve ninesinin eski otomobili ile gayrimenkulleri de listeye alındı. Mahkeme, Saakaşvili’yi görevi kötüye kullanmak ve devlet malını zimmetine geçirmekle suçluyor.
Saakaşvili’nin avukatı Otar Kahidze, yaptığı açıklamada Başsavcılığı’nın bu yönde karar aldığını ifade etti. Kahidze, “Ne yazık ki yasa gereği bu kararı protesto edemiyoruz. Bu yüzden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağız. El konulan mallar arasında Saakaşvili’nin ninesinin eski otomobili ve gayrimenkul arazisi de var” dedi.
Avukat Kahidze müvekkilinin suçuyla ilgili hiç bir kanıtın bulunmadığını da iddia ederek olayın siyasi baskı aleti olduğunu öne sürdü. Tiflis’in isteği bağlamında Saakaşvili’nin uluslararası kırmızı bültenle arandığı kaydedildi. Saakaşvili’nin şu anda ABD’de eğitim amacıyla bulunduğu iddia ediliyor.
Tiflis mahkemesi daha önce Saakaşvili, Gürcistan Adalet eski bakanı Zurab Adeişvili ve Savunma eski bakanı David Kezeraşvili’nin gıyaben tutuklanmasına karar vermişti. Her üçü gösterilerde sivillere karşı şiddet kullanılması ve ayrıca yasadışı olarak merhum işadamı Badri Patarkaçşivili’nin mal varlığına el konulmasıyla ilgili suçlanıyor. Mahkeme, söz konusu şahısların yasaları ihlal ettiğine inanıyor.
Şubat ayında Gürcistan eski başbakanı Vano Merabişvili’ye de yolsuzluk, zimmetine para geçirmek ve görevini kötüye kullanmak suçlarından 5 yıl hapis cezası verilmişti. Gürcistan’ın Kutaisi Kent Mahkemesi, Merabişvili’yi seçmen oylarını para karşılığında satın almaktan da suçlu bulmuştu.
Merabişvili, Gürcistan Eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin görevde bulunduğu 5 Temmuz-25 Ekim 2012 arasında başbakanlık görevinde bulunmuştu.
Hayatını New York’ta sürdüren Saakaşvili’nin ABD’ye çalışma izni başvurusunda bulunduğu bildirildi. (haberrus)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz