Memorial, siyasi mahkumlar listesini yayınladı

0
471

Memorial İnsan Hakları Merkezi, 46 kişiden oluşan siyasi mahkumlar listesini yayınladı.
Rusya’nın önde gelen insan hakları kuruluşu Memorial’in yayınladığı siyasi tutuklular listesinde, aralarında Kafkasya Halkları Asamblesi Başkanı Ruslan Kutayev, Dağıstan’ın ‘Savunma’ sivil toplum örgütü üyesi Zarema Bagavutdinova ve Krasnodar Kray’dan çevreci Yevgeni Vitişko’nun da yer aldığı 46 isim bulunuyor.

Listede yer alan Kafkasyalılar

Kafkasya Halkları Asamblesi başkanı, Çeçen sivil toplum adamı Ruslan Kutayev. Memorial’e göre tamamen düzmece bir uyuşturucu bulundurma suçlamasıyla mahkum edildi.
Dağıstan’da faaliyet gösteren Savunma insan hakları örgütü üyesi Zarema Bagavutdinova. 21 Mayıs’ta bir kişiyi yasa dışı silahlı örgüte kazandırdığı iddiasıyla beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Nisan 2009’da Ramzan Kadirov’a karşı eylem hazırlığı suçlamasıyla 8 yıl hapis cezasına çarptırılan Lors Hamiyev. Hamiyev, hakkındaki suçlamayı kabul etmedi. Memorial’in yanı sıra Sivil Dayanışma komitesi başkanı da Svetlana Gannuşkina da Hamiyev ve davada adı geçen diğer iki kişi hakkında suçlamanın asılsız olduğunu açıkladı. Diğer iki kişi daha sonra aklandı.
Rasul Kudayev, 13 Ekim 2005 Nalçik saldırısının tutuklu sanığı. İddia makamı Kudayev için ömür boyu hapis cezası istiyor. Görgü tanıkları ve diğer sanıkların ifadelerine göre Kudayev hakkındaki suçlama asılsız.
Kuzey Kafkasya Ekoloji Grubu aktivisti Yevgeni Vitişko da Memorial’in siyasi mahkumlar listesinde yer alıyor. Vitişko 20 Haziran 2012’de Krasnodar Kray valisi Aleksandr Tkaçev’in yazlığı olarak bilinen bölgenin çitine zarar verme suçlamasıyla üç yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırıldı. Aralık 2013’de mahkeme bu kararı hapis cezasına çevirdi ve Şubat 2014’de Vitişko Tambovski bölgesinde bulunan cezaevine nakledildi.
Vitişko cezaevinde çevreci mahkumların haklarının ihlal edilmesini savcılığa şikayet etti ve mahkumların şartlarının iyileştirilmesini başardı. Uluslararası Af Örgütü, Greenpeace ve Human Rights da Watch Vitişko’ya destek verdi. (ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz