Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Stalin kurbanları için veritabanı oluşturuldu

“Gürcistan’da Stalin Listeleri” projesinin tanıtımı başkent Tiflis’teki Parlamento Milli Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.
Gürcistan’da Stalin Listeleri projesi, Gürcistan İçişleri Bakanlığı ve Memorial’in katkılarıyla Enformasyon Özgürlükleri Gelişim Enstitüsü tarafından hayata geçirilmişti. Heinrich Böll Stiftung Derneği Güney Kafkasya bölge bürosu ve İsviçre’nin Tiflis Büyükelçiliği de finansal destek sağladı.
Veritabanında, Stalin yönetimi tarafından 1937-38’de uygulanan “Büyük Temizliğin” kurbanı olan 43.500 kişinin adları, bunların da yaklaşık 33 bininin kısa biyografileri yer alıyor. Veritabanı, Memorial’in çalışmaları ve arşiv belgelerine dayalı olarak oluşturuldu. Aile arşivlerinden de fotoğraflar için yararlanıldı.
Enformasyon Özgürlükleri Gelişim Enstitüsü müdürü Giorgi Kldiaşvili, Stalin Listeleri kapsamında çalışmaların devam edeceğini, gelecek yıl proje çerçevesinde bir kitap yayınlanmasının planlandığını kaydetti. Kldiaşvili “Bugün halen 21 bin kişinin nerede gömülü olduğunu bilmiyoruz. Bu, bütün halkımızın trajedisidir. Bu liste ile işe giriştik ama Gürcistan’daki siyasi baskılarla ilgili araştırmalarımıza devam etmek istiyoruz” dedi. (ajanskafkas)

Yazarın Diğer Yazıları

“Derneklerimiz kültürel temelde örgütlenmeler olmakla birlikte sürgün ve soykırım, anadili, dönüş hakkı gibi taleplerimizin aslında siyasetin konusu olduğu açık”

-Nasıl bir KAFFED/Federasyon/Birlik hayaliniz var? Üye derneklerle ilişkiler, uluslararası kurumlarla ilişkiler, sürgün, soykırım, başta anadili olmak üzere kimliğe ve kültüre dair her konuda nasıl...

Vefat: Zafer Sürer

Ankara Çerkes Derneği’nin kültür ve anadili emekçilerinden, Adana Kayapınar Köyü’nden Şejoko Zafer Sürer vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha bu acıyı unutturacak başka...

İKKD’nin küçük yönetmenlerinden ‘Kavuşma’

Bayrak tüm dünyada bir ulusu oluşturan en temel yapıtaşlarından biri olarak kabul görülür. Aslında bir sembol olmaktan öte milletin tarihidir, ruhudur. Geçmişten geleceğe...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img