Yakınları kaçırılan 60 kişiye genetik pasaport

0
623

Çeçenya’nın başkenti Grozni’de Basın Evi’nde yapılan törenle savaş döneminde yakınları kaçırılan 60 kişiye ‘genetik pasaport’ verildi.
Çeçenya adli tıp bürosundan verilen bilgiye göre, genetik pasaport insanın 40’dan fazla parametrede gen özelliklerini gösteren özel bir belge. Bu belge, kişinin ceset kalıntılarından kimliğinin belirlenmesine imkan tanıyor ve yüzde yüz doğru sonuç veriyor. Kayıp yakınlarının genetik pasaportları alabilmesi için sadece kan örneklerini vermeleri yeterli oluyor. Pasaportların dağıtılmasına ilkbaharda başlandı ve bugüne kadar 200 kişi bu hizmetten yararlandı.
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen Hasan adlı bir sivil toplum üyesi, genetik pasaportların cesetlerin teşhis edilmesinde kolaylık sağladığını düşünüyor. Hasan, geçen ilkbaharda Moskova’da bir mezarlıkta bulunan Said Abdullah Sangariyev ve Musa İsrailov’a ait ceset kalıntıların Çeçenya’ya getirilip İslami kurallara göre defnedildiğini belirtti.
Raid D. isimli bir vatandaş, “Yakınları askerler tarafından kaçırılanlar, onların öldürülmüş olduğunu biliyor. Fakat oğullarının, babalarının, kardeşlerinin cesedini bulup onları olması gerektiği gibi yeniden defnetmeleri bugün mümkün. Bunu biliyorum, çünkü benim üç yakınım kayboldu. Aralarında yeğenim de var. Annesi dün genetik pasaport aldı. 14 yıl önce kaçırılan oğlunun hayatta omluğunu düşünemiyor, ama artık cesedini bulabilmek için büyük bir umudu var” dedi. (ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz