Çeçenya’da neler oluyor

0
435

Çatışma: 25 ölü

Çeçenya’nın başkenti Grozni’de silahlı bir grupla kolluk güçleri arasında gerçekleşen çatışmada 14 polis ve 11 direnişçi hayatını kaybetti, 36 kişi yaralandı.

4 Aralık’ta gerçekleşen saldırıdan birkaç saat sonra Moskova’da yıllık ulusa sesleniş konuşmasını yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, Çeçen güvenlik güçlerinin “dış destekli isyancılarla” baş edebilecek kapasitede olduğuna olan inancını dile getirdi.

Saldırının ardından açıklama yapan Ramazan Kadirov, saldırganların “başka bir bölgeden gelmiş olabileceğini çünkü Çeçenya’da böyle bir eylemin altından kalkabilecek yasadışı bir örgüt kalmadığını” öne sürdü.

Çeçenya Meclis Başkanı Dukuvaka Abdurahmanov ise “Militanlar, Rusya’yı hem ekonomik hem de siyasi anlamda zayıflatmaya çalışan Batı ile NATO’nun çıkarına eyleme geçmiş olabilir” açıklamasını yaptı.

Olayın ardından, İslamcılara ait bir web sitesinde yayınlanan videoda, Çeçen İslamcı lider Aslan Byutukayev’in emriyle saldırıyı gerçekleştirdiğini iddia eden

Direnişçi ailelerine ceza

Çeçenya Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov, Grozni’deki saldırının ardından hukuk tanımayacağını ilan etti. Kadirov, Instagram sayfasında, “Eğer silahlı kişi polis görevlisi yada başka kişiyi öldürmüşse, ailesi hemen Çeçenya’dan kovulacak evi ise temeli ile beraber yıkılacak” diye yazmış, çocukların yaptıklarından anne babaların sorumlu olmadığı zamanların sona erdiğini kaydetmişti.

Direnişçilerin aileleriyle birlikte, direnişe yardım ettiği düşünülen kişilerin evleri ve işyerleri Kadirov’a bağlı milisler tarafından yakıldı.

Kadirov, 4 Aralık’ta gerçekleşen Grozni saldırısı sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Kremlin’e çağrılmış ve rapor vermiş, Çeçenya’ya döndükten sonra “ev yıkma ve sınırdışı etme” kararlarını almıştı.

Memorial İnsan Hakları Merkezi, yıkılan evlerin toplam sayısının on beşe yükseldiğini açıkladı. Gudermes kenti Hoşgeldi, İşhoy-Yurt, Geldagan ve Alpatovo köylerinde evlerin kolluk kuvvetleri tarafından yıkıldığını anlatan insan hakları savunucuları, Geldanan köyündeki yıkım sırasında ağır makinelerin kullanıldığını bildirdi. 23 Aralık tarihinde Memorial Merkezi internet sayfasında yer alan habere göre, ev tamamen yıkıldı ve yerinde sadece moloz kaldı.

İşkence Karşıtı Komite ofisine saldırı

Son yıllarda Çeçenya’daki insan hakları ihlallerini soruşturulması konusunda faaliyet gösteren tek girişim olan ve Nijni Novgorod merkezli İşkence Karşıtı Komite tarafından koordine edilen Ortak Mobil Grubu’nun Çeçenya’nın başkenti Grozni’deki ofisi, Ramzan Kadirov tarafından hedef gösterildikten sonra 13 Aralık gecesi yakıldı.

İşkence Karşıtı Komite sözcüsü Dmitri Utukin, Çeçenya’da faaliyetlere devam edeceklerini açıkladı. Utukin, RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada “Faaliyetleri durdurmayı düşünmüyoruz. Çeçenya’yı terk etmek, bizi bu şekilde engelleyebilecekleri düşünenlerin amaçlarına ulaşması anlamına gelir. Güvenlik tedbirlerini arttıracağız” dedi.

İşkence Karşıtı Komite’ye yapılan saldırı Rusya’da geniş yankı buldu. Uluslararası Af Örgütü, Human Rights Watch ve Memorial gibi önce gelen insan hakları örgütlerinin yanı sıra İşkence Karşıtı Komite başkanı İgor Kalyapin’in de üyeleri arasında olduğu, Rusya Federasyonu devlet başkanına bağlı İnsan Hakları Konseyi de saldırıyı kınadı. (ajanskafkas)

Kadirov: “Putin’in askerleriyiz”

Vladimir Putin, direnişçi ailelerinin cezalandırılacağına dair açıklamaları nedeniyle Kadirov’u eleştirmek zorunda kaldı.

Putin, kendisine yöneltilen “Anayasanın garantör ü olarak yargısız infaz mahkumu olan vatandaşları korumayı düşünüyor musunuz?” şeklinde bir soru üzerine, Kadirov’u mazur göstermek isteyen ifadeler kullandı, ardından “Yine de hiç kimsenin yargısız infaz hakkı yok” dedi ve Kadirov’un emriyle yakılan evler hakkında ‘sorumluların bilinmediğini, yargı organları tarafından araştırıldığını’ iddia etti.

Putin’in basın toplantısını İnstagram hesabından değerlendiren Kadirov, toplantıda ele alınan diğer konular hakkında kısa bir özet yaptıktan sonra konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Devlet Başkanı, Çeçenya’daki saldırılarla ilgili olarak sarf ettiğim sözlerin tamamen vatandaşlarımızın beklentileriyle örtüştüğünü kaydetti. Teröristlerle mücadele kapsamında bu kişilerin ailelerinin de yargılanmasının dünyada geçerli bir uygulama olduğunu, bununla beraber hukuk çerçevesi dışına çıkılmaması gerektiğini belirtti. Biz devlet başkanımız tarafından görevlendirilen kişiler olarak her türlü emrini yerine getirmeye hazırız. Onun askerleriyiz. Bugün bir kez daha, ortaya çıkan zorlu problemler karşısında onun ne kadar büyük bir lider olduğunu görüyoruz.” (ajanskafkas)

“Putin’e bağlılık yemini”

Novaya Gazeta’nın haberine göre, 28 Aralık’ta Grozni’de Rusya yanlısı Çeçen lider Ramzan Kadirov’un talimatıyla Çeçenya polis buluşması düzenlendi. Yaklaşık 20 bin kişi formaları ve sırt çantalarıyla Grozni’deki Dinamo stadyumunda toplandı.

Daha da ilginci ülkedeki bütün polislerden bir belge imzalanması istenildi. Çeçenya İçişleri Bakanı Ruslan Alkhanov’a gönderilmek üzere düzenlenen belgede “Dünyanın her yerinde Rusya Federasyonu’nun menfaatlerini korumak adına Başkomutan- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya İçişleri Bakanı V. A. Kolokoltsev ve Çeçenya Devlet Başkanı R. Kadirov’un her türlü emrini yerine getirmeye hazırım” ifadesi yer alıyordu.

Bu belgeler Çeçenya’daki bütün polis şubeleri personeli tarafından imzalandı, ayrıca polislere kendi paralarıyla siyah Kadirovcu üniformaları almaları zorunlu kılındı. Yaklaşık 500 polisin, yasalara aykırı belgeyi imzalamayı reddettikleri için işten atıldığı kaydedildi. (ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz