Türkiye’den gelerek Abhazya’nın bağımsızlık savaşı’na katılan gönüllü kahramanlardan Kozba Vedat ve Abağba Bahadır, şehit olmadan önceki son iki gününü geçirdikleri Oçamçıra’ya bağlı Çlov köyü ilköğretim okulunda yapılan törenle anıldı.
Bağımsızlık savaşına katılanların henüz dün gibi hatırladıkları 28-29 Kasım 1992 tarihlerinde, 2 gün boyunca bu okulda mevzilenen Şamil Batalyonu, 30 Kasım 1992 günü bir harekat gerçekleştirmişti. Oçamçıra-Tkuarçal arasındaki yolu düşmandan temizlemeyi amaçlayan ve Abhazya tarihinde Koçera Harekatı olarak bilinen bu saldırı sırasında Kozba Vedat şehit düşmüş, Abağba Bahadır ise daha sonra şehadetine neden olacak ağır bir yara almıştı.
2011 yılında Türkiyeli Abhazlardan oluşan savaş gazileri biraraya gelerek Çlov köyündeki bu okulda, şehitlerimiz Vedat ve Bahadır’ın kaldıkları iki sınıfı kendi imkanlarıyla restore ettiler ve sınıflara onların isimlerini verdiler. Her yıl 30 Kasım’da okul yönetiminin davetiyle buraya gidiyorlar, mütevazi bir törenle şehitlerimizi tekrar hatırlıyorlar.
Bu yıl da davete icabet ettiler ve kalabalık bir grup halinde Çlov köyü ilkokuluna gittiler. Burada yapılan törene, öğretmenler öğrenciler ve köy halkından kişilerin yanı sıra, Abhazya Geri Dönüş Komitesi Başkanı Hrıps Copua, Oçamçıra Valisi Beslan Ahuba ve Şamil Batalyonu gazileri katıldılar. Hrıps Copua ve Vali Ahuba’nın ardından, Kozba Vedat ve Abağba Bahadır sınıflarının öğretmenleri Marina Copua ve Julieta Kaslandziya da günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmalar yaptılar. Aynı zamanda Abhazya kahramanı şehit Odessei Adleyba’nın annesi olan Kaslandziya’nın “Benim oğlum buradaydı ve vatanını korumak için savaşmak zorundaydı. Ama Vedat ve Bahadır buna zorunlu olmadıkları halde Türkiye’den geldiler, burada canlarını verdiler. Benim için onların şehadeti oğlumunkinden daha değerlidir” şeklindeki sözleri salonda duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu. Ardından şehitlerimizin silah arkadaşı Muzaffer Cokua da Kozba Vedat ile ilgili bazı anılarını anlattı. Öğrencilerin yaptıkları konuşmalar, başarıyla sundukları sürgün ve savaş konulu piyesler, okudukları şiirler beğeniyle izlendi.
Daha sonra konuk grubu temsilen, kendisi de bu köyden olan Hrıps Copua tarafından Çlov okuluna öğretmenlere ve öğrencilere çeşitli hediyeler verildi, teşekkür edildi. Grup, birlikte yenilen yemek ve yapılan duaların ardından köyden ayrıldı.